Τρόμος στη Στοκχόλμη: Φορτηγό έπεσε πάνω σε ανθρώπους – Τουλάχιστον 5 νεκροί

Φορτηγό όχημα έπεσε πάνω σε πεζούς στο κέντρο της Στοκχόλμης λίγο μετά τις 16:00 (ώρα Ελλάδας) και υπάρχουν τουλάχιστον πέντε νεκροί και πολλοί τραυματίες.

Σύμφωνα μάλιστα με το σουηδικό ραδιόφωνο, υπάρχουν αναφορές ότι έπεσαν πυροβολισμοί πριν την τρελή πορεία του φορτηγού πάνω στο πλήθος.

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν δήλωσε ότι η χώρα του έγινε στόχος «επίθεσης», αφήνοντας να εννοηθεί πως θεωρεί ότι πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια, μεταδίδει το σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων TT.

«Η Σουηδία δέχθηκε επίθεση», καθώς «όλα μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για επίθεση», είπε ο Λεβέν.

Ο Λεβέν, ο οποίος τη στιγμή που σημειώθηκε η επίθεση βρισκόταν καθ’ οδόν προς το Γκέτεμποργκ, έκανε αναστροφή και επιστρέφει στην πρωτεύουσα.

Εκπρόσωπος της Säpo, της υπηρεσίας ασφαλείας της Σουηδίας, έκανε λόγο για «νεκρούς και πολλούς τραυματίες» και πρόσθεσε ότι αναζητούνται «αυτός ή αυτοί που βρίσκονται πίσω από την επίθεση».

Τρόμος στη Στοκχόλμη: Φορτηγό έπεσε πάνω σε ανθρώπους - Τουλάχιστον 5 νεκροί [ΕΙΚΟΝΕΣ]

Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει καμιά σύλληψη στο πλαίσιο της έρευνας για την επίθεση που διαπράχθηκε, ανακοίνωσε η σουηδική αστυνομία.

«Κανείς δεν έχει συλληφθεί μέχρι τώρα», διευκρίνισε η αστυνομία σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

«Δοθέντων παρόμοιων συμβάντων σε άλλες χώρες της Ευρώπης, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε αυτή τη στιγμή ότι επρόκειτο για μια τρομοκρατική ενέργεια», προστίθεται στην ανακοίνωση της αστυνομίας.

Τρόμος στη Στοκχόλμη: Φορτηγό έπεσε πάνω σε ανθρώπους - Τουλάχιστον 5 νεκροί [ΕΙΚΟΝΕΣ]

Κατά τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, το φορτηγό που χρησιμοποιήθηκε ήταν κλεμμένο: «κλάπηκε κατά τη διάρκεια μιας παράδοσης σε ένα εστιατόριο» δήλωσε μια εκπρόσωπος της μεταφορικής εταιρείας Spendrups.

Η επίθεση στη Στοκχόλμη θυμίζει αρκετές παρόμοιες ενέργειες –στο Λονδίνο, το Βερολίνο και στη Νίκαια της Γαλλίας– την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Πριν από λίγο η αστυνομία ανέφερε ότι διέταξε να εκκενωθεί ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός της Στοκχόλμης, μετέδωσε το TT.

Τρόμος στη Στοκχόλμη: Φορτηγό έπεσε πάνω σε ανθρώπους - Τουλάχιστον 5 νεκροί [ΕΙΚΟΝΕΣ]

Τα γραφεία της σουηδικής κυβέρνησης έχουν κλείσει και όλοι οι υπουργοί είναι ασφαλείς, δήλωσε πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση στο Ρόιτερς.

Το συμβάν, για το οποίο η αστυνομία δεν έχει περισσότερες λεπτομέρειες προς το παρόν, έγινε μπροστά σε ένα πολυκατάστημα, στη διασταύρωση μιας λεωφόρου και του πιο πολυσύχναστου πεζόδρομου της σουηδικής πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το φορτηγό έκανε τρελή, ανεξέλεγκτη πορεία, πριν καταλήξει σε έναν τοίχο, κοντά σε ένα πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο.

Στο σημείο έχουν σπεύσει σωστικά συνεργεία, ασθενοφόρα και οχήματα της πυροσβεστικής.

Τρόμος στη Στοκχόλμη: Φορτηγό έπεσε πάνω σε ανθρώπους - Τουλάχιστον 5 νεκροί [ΕΙΚΟΝΕΣ]

Οπως έγινε επίσης γνωστό, η αστυνομία της Σουηδίας διέταξε την εκκένωση του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού στη Στοκχόλμη.

Η Γερμανία βρίσκεται στο πλευρό της Σουηδίας

Η Γερμανία βρίσκεται στο πλευρό της Σουηδίας στον αγώνα «εναντίον της τρομοκρατίας», τόνισε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, λίγη ώρα μετά την επίθεση με φορτηγό η οποία προκάλεσε τουλάχιστον τρεις θανάτους και πολλούς τραυματισμούς στο κέντρο της Στοκχόλμης.

Τρόμος στη Στοκχόλμη: Φορτηγό έπεσε πάνω σε ανθρώπους - Τουλάχιστον 5 νεκροί [ΕΙΚΟΝΕΣ]

«Είμαστε ενωμένοι εναντίον της τρομοκρατίας», έγραψε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο Στέφεν Ζάιμπερτ, προσθέτοντας ότι «οι σκέψεις μας βρίσκονται στους ανθρώπους στη Στοκχόλμη, στους τραυματίες, στους οικείους (των θυμάτων), στα μέλη των σωστικών συνεργείων, στους αστυνομικούς».

Νορβηγία: Οι αστυνομικοί θα οπλοφορούν στις πόλεις και στο αεροδρόμιο του Όσλο, μετά την επίθεση στη Σουηδία

Οι αστυνομικοί που περιπολούν στις μεγάλες πόλεις της Νορβηγίας αλλά και στο αεροδρόμιο του Όσλο θα φέρουν όπλα μέχρι νεωτέρας, μετά την επίθεση που εκδηλώθηκε στη Στοκχόλμη νωρίτερα σήμερα, ανακοίνωσαν οι νορβηγικές αστυνομικές αρχές μέσω του Twitter.

Οι αστυνομικοί στη Νορβηγία, χώρα που συνορεύει με τη Σουηδία, συνήθως δεν οπλοφορούν.

Στη Φινλανδία οι αστυνομικές αρχές αποφάσισαν να ενισχύσουν τις περιπολίες στην πρωτεύουσα Ελσίνκι.

imerisia.gr