Τρ. Αλμπάνης: “Τι έκανε η κυβέρνηση σας κ. Πρωθυπουργέ για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων;”

Στην πρόσφατη επίσκεψη σας κ. Πρωθυπουργέ στα Ιωάννινα, απευθυνόμενος στους Γιαννιώτες και αναφερόμενος στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δηλώσατε:
“Είστε πολύ τυχεροί να έχετε ένα εξαιρετικό πανεπιστήμιο στα Γιάννενα, που παρέχει εξαιρετικής ποιότητας μόρφωση, αλλά κυρίως συνδέει την τοπική οικονομία με την εκπαίδευση, όπως πρέπει να γίνεται σε κάθε σύγχρονο ακαδημαϊκό σύστημα.
”Έχοντας διατελέσει Πρύτανης για δύο θητείες και αντιπρύτανης για μια θητεία τα τελευταία 12,5 χρόνια και ως πολίτης των Ιωαννίνων επί 40 χρόνια, θα ήθελα να θέσω τα παρακάτω ερωτήματα .
– Γιατί οι κυβερνώντες της ΝΔ οδήγησαν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σε διοικητική υποστελέχωση με δυο διαδοχικές διαθεσιμότητες Διοικητικών Υπαλλήλων, όταν μάλιστα κ Πρωθυπουργέ ασκούσατε τις αρμοδιότητες του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
– Γιατί στην Περίοδο 2011-2014 προχωρήσατε στην υποχρηματοδότηση των Πανεπιστημίων μειώνοντας την κρατική επιχορήγηση κατά 50%;
– Γιατί η Κυβέρνηση της ΝΔ τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν καλύπτει πλήρως τις ελάχιστες ανελαστικές δαπάνες του ιδρύματος, σε ενέργεια (ηλεκτρικό ρεύμα και πετρέλαιο θέρμανσης), σε φοιτητική μέριμνα, συντήρηση κτιρίων και επιστημονικού εξοπλισμού, αναλωσίμων εργαστηρίων και κλινικών, την κάλυψη των κενών θέσεων που συνταξιοδοτήθηκαν, την βιωσιμότητα της εταιρείας αξιοποίηση και διαχείρισης της περιουσίας του Ιδρύματος κ.α., πάρα τα επανειλημμένα αιτήματα κυρίως τωνπεριφερειακών πανεπιστημίων;
Τα τελευταία 4 χρόνια τα δημόσια Περιφερειακά Πανεπιστήμια της χώρας κ. Πρωθυπουργέ αφέθηκαν στην δύσκολη περίοδο της Πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης να καταρρεύσουν οικονομικά, πολλά εξ αυτών αποδυναμώθηκαν από φοιτητές με την εφαρμογή της Έλάχιστης Βάσης Έισαγωγής (ΈΒΈ), ενώ κατά την πάγια πολιτική επιλογή της ΝΔ στηρίζετε τα ιδιωτικά κολλέγια.
Η ακαδημαϊκή κοινότητα των Ιωαννίνων κ. Πρωθυπουργέ, γνωρίζει ότι η υψηλή ακαδημαϊκή θέση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο εθνικό και διεθνές επιστημονικό “γίγνεσθαι” είναι αποτέλεσμα της καθημερινής εκπαιδευτικής και ερευνητικής λειτουργίας και των επιδόσεων των μελών ΔΕΠ, των ερευνητών και των μεταπτυχιακών φοιτητών.
Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων συνεχίζει να είναι ένα δημόσιο Πανεπιστήμιο ανοιχτό στην κοινωνία και τον κόσμο, με σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό στην έρευνα δίνοντας έμφαση στη δωρεάν δημόσια εκπαίδευση με όσες δυνατότητες διαθέτει, κόντρα σεσυντηρητικές επιλογές.
Άλλωστε, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, πρωτοστάτησε στην ακύρωση του θεσμού της «πανεπιστημιακής αστυνομίας».
Επιπλέον, τοποθετήθηκε πολλές φορές με ξεκάθαρα επιχειρήματα σε πρωτοβουλίες και νομοθετήματα που υπονόμευαν τον θεσμό του δημοσίου πανεπιστήμιου αναδεικνύοντας την ποιότητα έρευνας και διδασκαλίας στα δημόσια ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.