Χάος στη Γαλλία: Ο Μακρόν κατεβάζει τεθωρακισμένα για τις ταραχές

Η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν ανακοίνωσε σήμερα την ανάπτυξη τεθωρακισμένων οχημάτων της αστυνομίας για την αντιμετώπιση των βίαιων επεισοδίων.

Θα αναπτυχθούν επίσης «πρόσθετες κινητές δυνάμεις», ανέφερε το γραφείο της πρωθυπουργού στο Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας ότι «εκδηλώσεις μεγάλης κλίμακας (…) που ενδέχεται να ελλοχεύουν κινδύνους για τη δημόσια τάξη ανάλογα με τις καταστάσεις ανά περιοχή» θα ακυρωθούν.

Οι αποφάσεις αυτές αποτελούν μέρος των μέτρων που εγκρίθηκαν κατά τη διάρκεια της διυπουργικής επιτροπής αντιμετώπισης κρίσεων, που συνεδρίασε το μεσημέρι στο υπουργείο Εσωτερικών, υπό την ηγεσία του προέδρου Μακρόν.

Σταματούν από τις 21:00 οι δημόσιες συγκοινωνίες
Επιπλέον, η κυβέρνηση της Γαλλίας ζήτησε σήμερα από τους νομάρχες και τους περιφερειάρχες να σταματήσουν τα δρομολόγια στις δημόσιες συγκοινωνίες σε όλη τη χώρα από τις 21:00 τοπική ώρα (22:00 ώρα Ελλάδας).

Μετά από τρεις νύχτες ταραχών που προκλήθηκαν από τον θάνατο ενός εφήβου από αστυνομικό, το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε πως ο αρμόδιος υπουργός ζήτησε να σταματήσει η κυκλοφορία των δρομολογίων, καθώς υπάρχουν φόβοι για καταστροφές.

Ο υπουργός ζήτησε επίσης να εφαρμόζουν «συστηματικά τις εντολές που απαγορεύουν την πώληση και μεταφορά» πυροτεχνημάτων, κουτιών βενζίνης και άλλων εύφλεκτων και χημικών προϊόντων στα καταστήματα, μετά τη χθεσινή νύχτα τρόμου και οργής σε πολλά σημεία της χώρας.

Έκκληση Μακρόν στους γονείς: «Κρατήστε τα παιδιά σπίτι» -Η αναφορά στα social media
Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια διυπουργικής επιτροπής αντιμετώπισης κρίσεων που διεξήχθη στο υπουργείο Εσωτερικών, ο Γάλλος πρόεδρος απηύθυνε έκκληση σε «όλους τους γονείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους». «Είναι ευθύνη των γονιών να τα κρατήσουν σπίτι. (…) Η πολιτεία δεν έχει σκοπό να τους υποκαταστήσει», είπε.

Παράλληλα, σημείωσε πως αναμένει «αίσθημα ευθύνης» από τις μεγάλες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αναφέροντας ιδίως το Snapchat και το TikTok, καθώς μέσω αυτών οργανώνονται «βίαιες συγκεντρώσεις», οι οποίες «προκαλούν επίσης μια μορφή μίμησης βίας, που οδηγεί νεότερους να χάνουν την επαφή με την πραγματικότητα».<p>Πηγή: <a target=”_blank” href=”https://www.iefimerida.gr”>iefimerida.gr</a> – <a target=”_blank” href=”https://www.iefimerida.gr/kosmos/gallia-makron-tethorakismena”>Χάος στη Γαλλία: Ο Μακρόν κατεβάζει τεθωρακισμένα για τις ταραχές -«Κρατήστε τα παιδιά σας σπίτι» λέει στους γονείς – iefimerida.gr</a></p>