Υποψήφιοι «μνηστήρες» για τα μάτια της… ΒΙΚΗ

Ο νέoς κύκλος συγκέντρωσης του κλάδου των αλλαντικών, συνολικού μεγέθους 300 εκατ.ευρώ, φέρνει στο προσκήνιο νέα σενάρια συνεργασιών και εξαγορών μεταξύ των υφιστάμενων παικτών της αγοράς.

Το deal πώλησης της Νίκας στην Chipita αναμένεται να σηματοδοτήσει την έναρξη ενός νέου κύκλοι επιθετικών κινήσεων, με στόχο την αναδιάταξη του συσχετισμού δυνάμεων στην αγορά. Αιτία για την εξέλιξη αυτή αποτελούν οι σημαντικές δανειακές υποχρεώσεις που αντιμετωπίζουν όλες οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου, οι οποίες σε συνδυασμό με την επί σειρά ετών πτώση της κατανάλωσης, καθιστούν ακόμη πιο κοστοβόρα τη λειτουργία τους.

 

Καταλύτης των εξελίξεων αναμένεται να αποτελέσει η Chipita του Σπύρου Θεοδωρόπουλου, η οποία φιλοδοξεί γύρω από την Νίκας να δημιουργήσει έναν νέο, ισχυρό, όμιλο τροφίμων. Το σχέδιο αυτό δεν είναι ασύνδετο από τις μελλοντικές εξελίξεις στον όμιλο Vivartia, καθώς πολλοί στην αγορά εκτιμούν ότι το 2017 μπορεί να φέρει ακόμη και μετοχικές αλλαγές.

Παρότι ο κλάδος χαρακτηρίζεται από υψηλή συγκέντρωση, καθώς από το σύνολο των εταιρειών του κλάδου οι πέντε κορυφαίες βιομηχανίες αλλαντικών συγκεντρώνουν ποσοστό της τάξης του 50% της συνολικής παραγωγής, ουδείς μπορεί να αποκλείσει περαιτέρω consolidation.

Σε κάθε περίπτωση, οι πληροφορίες κάνουν λόγο πως στο πλαίσιο ανάκτησης του χαμένου εδάφους της Νίκας στην αγορά, εξετάζεται η εξαγορά ομοειδούς επιχείρησης, με στόχο να υπάρχουν δυο brands στα ράφια και να ενισχυθεί η παραγωγή. Τα σενάρια, παρά τις εκατέρωθεν διαψεύσεις, επιμένουν πως βολιδοσκοπείται η γνωστή Βιομηχανία Κρέατος Ηπείρου (ΒΙΚΗ) που μετράει πάνω από τέσσερις δεκαετίες επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Η ηπειρώτικη αλλαντοβιομηχανία, συμφερόντων της οικογένειας Παπαγιάννη, τα τελευταία χρόνια βρίσκεται αντιμέτωπη με ζημιές σε συνδυασμό με τα αρνητικά ίδια κεφάλαια και την συρρίκνωση του τζίρου λόγω του έντονου ανταγωνισμού και της γενικότερης πτώσης της κατανάλωσης.

H BIKH, (ξεκίνησε το 1973 από ομάδα γεωπόνων με έδρα την Άρτα), πέρασε από διάφορα στάδια και στο peak της ανάπτυξής της, εξελίχθηκε σε όμιλο με 5 επιχειρήσεις και παρουσία, πέρα από τα αλλαντικά, στις ιχθυοτροφές-ιχθυοκαλλιέργειες και στις ζωοτροφές (με την «Lucky»). Στην περίοδο της κρίσης ωστόσο άρχισε η υποχώρηση, με τις πωλήσεις να πέφτουν και τις υποχρεώσεις να ανεβαίνουν, ενώ η δυναμική της σε επίπεδο μεριδίων είναι γεωγραφικά περιορισμένη.

H εταιρία που απασχολεί περί τους 300 εργαζομένους «κουβαλάει» σήμερα γύρω στα 26 εκατ. τραπεζικά δάνεια, με το σύνολο των υποχρεώσεων (βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων) να κινείται στα επίπεδα των 40 εκατ. ευρώ. Όλα αυτά την ώρα που ο κλάδος οδηγείται σε συγκέντρωση και ενώ ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχήμα Chipita-Νίκας θα έβλεπε, υπό προϋποθέσεις, με ενδιαφέρον μια πιθανή εξαγορά, ενώ στο παιχνίδι είναι η Impala που θελει να ισχυροποιήσει την παρουσία της στην Ελλάδα.

economy365.gr