Erga omnes

Ναι , θα σας κουράσω κι εγώ γράφοντας για το συλλαλητήριο . Δεν το’χα σκοπό , μιας και όπως έχουμε εξηγήσει και παλιότερα δεν έχουμε κάτι χειροπιαστό μπροστά μας επισήμως , απ’τη στιγμή όμως που ήρθαν έτσι τα πράγματα ας πούμε κι εμείς δυο κουβέντες γενικές , μη μας πείτε και ντεμοντέ .
Ας αρχίσουμε απ’τα προφανή . Στη Θεσσαλονίκη τις προάλλες μαζεύτηκε πολύς κόσμος . Πολύ περισσότερος απ’ ό,τι κάποιοι περίμεναν ή ήλπιζαν . Και δημιουργήθηκε μια πολύ άβολη προσπάθεια διαχείρισης της όλης κατάστασης , την οποία δε μπορώ να καταλάβω . Ας μη πιάσουμε το θέμα πριν την Κυριακή , όπου επι της ουσίας η ενημέρωση για την εκδήλωση ήταν απο μηδενική έως εχθρική , με τους γνωστούς χαρακτηρισμούς (φασίστες , παραθρησκευτικοί κλπ) κι ας επικεντρωθούμε στο από κει και πέρα . Αλλά κι έτσι , από πού να το πρωτοπιάσουμε ; Απ’την στάση των καναλιών ; Απ’την αντίδραση των κομμάτων ; Απ’τις “αναλύσεις” που διαβάζαμε και μας πόνεσαν τα μυαλά ; Ας τα πιάσουμε με τυχαία σειρά και όσο γίνεται επιγραμματικά
γιατί είναι και κάμποσα .
Αλγεινή εντύπωση προφανώς και προκάλεσε η στάση όλων των καναλιών , ιδίως των κρατικών , που επι της ουσίας “έθαψαν” το όλο γεγονός . Δε μπορώ να το δεχτώ ούτε απ’τους ιδιωτικούς σταθμούς , γιατί άπαξ και έχεις (;) άδεια για σταθμό που υπηρετεί και την ειδησεογραφία οφείλεις να δείχνεις ειδήσεις και όχι μόνο ό,τι γουστάρει το αφεντικό και φυσικά δε μπορώ να το δεχτώ απ’την κρατική τηλεόραση . Στο πλευρό της οποίας , όχι μόνο ως πρόσωπα και εργαζόμενους αλλά ως θεσμό Δημοκρατίας και Ελευθεροτυπίας τάχτηκε σύσσωμη η Κοινωνία , ακόμα κι αν μέρος της δε συμφωνούσε με τις πρακτικές που ακολουθούσε . Κι έρχεται αυτή η ίδια η ΕΡΤ να λερώσει τους δικούς της και μαζί δικούς μας αγώνες μη προβάλλοντας το μεγαλύτερο συλλαλητήριο εδώ και κοντά τριάντα χρόνια επειδή δε συμφωνούν οι πολιτικοί προϊστάμενοι ; Μαύρο νέας κοπής ; Και παραβλέπω πλήρως το γεγονός πως οι εγκέφαλοι των media είναι είτε τόσο ανεγκέφαλοι είτε τόσο οσφυοκάμπτες που δεν τους συγκινεί το γεγονός πως ο κόσμος ενημερώνεται ζωντανά απ’το διαδίκτυο και τους έχει γραμμένους . Ας θέσω μια πιο κυνική παράμετρο . Πόσο δύσκολο ήταν να μεταδοθεί απ’τα δορυφορικά κανάλια ; Να το δουν στην Αμερική , στην Αυστραλία , μπας και συγκινηθεί ένας άνθρωπος και την επόμενη φορά που θα πάμε να παρακαλέσουμε για επενδύσεις να μπει κανα χέρι στην τσέπη ; Αλλά ξέχασα , θα πάμε να τους πουλήσουμε “ανάπτυξη”, λες κι εκεί έχουν ύφεση …
Το άλλο που με προβληματίζει σφόδρα είναι η ολοφάνερη ανικανότητα των κομμάτων να διαχειριστούν ένα τόσο απλό επι της ουσίας του θέμα , καθώς και ο οπαδισμός και το μίσος που με τόση ευκολία επιστρατεύεται για .
να καπελώσει τα γεγονότα . Ειλικρινά σας μιλάω , θεωρούσα πως , ακόμα και σιωπηρά , ιδίως το κυβερνόν πρώτο κόμμα , θα δεχόταν την όλη κατάσταση ως ένα έξτρα όπλο στη διαπραγματευτική του φαρέτρα . Και πιστεύω πως ο Κοτζιάς με την οξυδέρκεια που έχει επιδείξει μέχρι τώρα το έχει αντιληφθεί . Ιδίως μετά τη δημοσιοποίηση των προτάσεων Νίμιτς ( που δεν καταλαβαίνω γιατί επιμένει να κινείται λες και ζει στα χρόνια του Κλίντον ), τέτοια κινητοποίηση λαού τη λες και μάννα εξ ουρανού αν θες όντως να διαπραγματευτείς . Κι επειδή δεν έχω λόγους να αμφιβάλλω , δεν ξέρω πόσο μπορεί να στοιχίσει μελλοντικά στο ΣΥΡΙΖΑ (και εννοώ εκλογικά) αυτή η ελαφρά τη καρδία απεμπόληση τόσων χιλιάδων ανθρώπων ως ακροδεξιών , εθνικιστών , χουντικών , θρησκόληπτων και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο . Και δε μιλώ για την προφανώς μουδιασμένη επίσημη θέση αλλά για τον ορυμαγδό ανοησίας και λασπολογίας που μας κατακλύζει τις τελευταίες μέρες , δίκην θέσεων και απόψεων , ιδίως από φιλοκυβερνητικά μέσα . Όχι κύριοι , κανένας λαός δεν καπελώνεται από καμία ΧΑ , ούτε από κατά φαντασίαν σας στρατόκαυλους και χουντικούς ούτε από Ταλιμπάν μεγαλοπαπάδες . ΕΣΕΙΣ αφήνετε ασκεπή τον κόσμο που διψά για μια ηγεσία που θα του προσφέρει μια αχτίδα περηφάνιας όταν του παίρνει όλα τ’άλλα , μια ηγεσία που να ενώνει αντί να διασπά , πόσο μάλιστα όταν η “συγκατοίκηση” με τους ΑΝΕΛ προσφέρεται για τέτοια σημειολογία , μια ηγεσία που να ξεπερνά σκαλώματα του παρελθόντος και να αντιλαμβάνεται τους λόγους για τους οποίους ο κόσμος έδειξε και δείχνει υπομονή στην άδεια κατσαρόλα αλλά έχει τοποθετήσει αλλού τα όριά του .
Το λυπηρότερο όλων είναι βέβαια η στάση των υπόλοιπων κομμάτων , τουλάχιστον στο επίπεδο αρχηγών , όπου φάνηκε πως επί της ουσίας κανένα πρόβλημα δεν είχαν να αποδεχτούν την όποια πρόταση Νίμιτς και απλώς θα άφηναν την κυβέρνηση να κάνει τη “βρώμικη δουλειά” ενώ αυτά θα έκαναν τις απαραίτητες κόνξες για τα μάτια του κόσμου . Βέβαια , μετά την Κυριακή ανέκρουσαν πρύμναν , με τέτοια αμηχανία και προχειρότητα όμως που η εικόνα θα ήταν τραγελαφική αν δεν ήταν επικίνδυνη . Και προφανώς κι εδώ τα περισσότερα βλέμματα πέφτουν στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο οποίος υπό την πίεση των στελεχών του θα προσπαθήσει να καρπωθεί όσα μπορεί εν όψει εκλογών . Επειδή όμως δεν είναι όλα τα θέματα ίδιου ψηφοθηρικού βάρους και ο άνθρωπος καλώς ή κακώς δεν το πιστεύει και ούτε μπορεί να υποστηρίξει αυτό το ρόλο , τ’αποτελέσματα είναι αυτά που βλέπετε .
Να σχολιάσουμε βέβαια και το γραφικό αντίποδα , όλους τους μυαλοφυγόδικους που διέβλεψαν το “ρεύμα” για τη δημιουργία νέου κόμματος με μπροστάρη το Φραγκούλη , όσο και τους υπόλοιπους που συζητάνε για ελληνική Λέγκα του Βορρά και δεν έχουν την τσίπα να μη μας ζαλίζουν , έστω και για λίγο , με τη βλακεία τους . Πώς ακριβώς προσβλέπουν να γίνει όλο αυτό ; Πάνω σε ποιά βάση ; Του Σκοπιανού ; Κι από κει και πέρα ; Γιατί ναι μεν αποτελεί μέγα ζήτημα , όμως δεν είναι το μόνο που απασχολεί την κοινωνία . Και με ποιά στελέχη ; Και με ποια εκλογική βάση ; Γιατί προφανώς όλοι οι συμμετέχοντες στο Συλλαλητήριο δεν έχουν τις ίδιες πολιτικές καταβολές για να το ψηφίσουν μαζικά . Εκτός αν ο μεγάλος σκοπός είναι η δημιουργία ενός φορέα κυβικών ΛΑΟΣ . Και όσο για το στρατηγό , δεν έχω προσωπική άποψη και δεν ξέρω τι πιστεύετε εσείς , η όποια φιλοδοξία του είναι λογική και θεμιτή , πάντως για βλάκα δεν τον έχω . Αν θελήσει να καεί μόνο για να βολευτούν κάποιοι τελειωμένοι , ας το κάνει να δει τη γλύκα .
Όσο για τα διαβόητα επεισόδια , δε μπορώ να πω πως δεν ήταν αναμενόμενα . Το πρόβλημα είναι πως αυτοί οι αχρείοι που προχώρησαν σ’αυτό το πλήθος λεκτικών και πρακτικών φασιστικής νοοτροπίας κινήσεων βρήκαν το δρόμο ανοιχτό . Καμία αρχή , κομματική , εκκλησιαστική , δημοσιογραφική δε βρέθηκε μπροστά τους να τους φράξει το δρόμο . Και ως τρανό παράδειγμα θα φέρω τις συγκεντρώσεις των Αγανακτισμένων , όπου παρά τις διαφορές άνω και κάτω πλατείας , η ομπρέλα που κάλυπτε τους δημοκρατικά σκεπτόμενους πολίτες δεν επέτρεπε σε καμία περίπτωση σε περίεργες μειοψηφίες να ξεδιπλώσουν τα αιμοβόρα τους σχέδια .
Πάμε όμως να πούμε και δυο κουβέντες για το δια ταύτα , αν και θα επανέλθουμε απ’ό,τι φαίνεται και σε επόμενα κείμενα . Επιγραμματικά λοιπόν . Πρώτον , από πού μας προέκυψε αυτή η βία να λυθεί το συγκεκριμένο θέμα αυτή την περίοδο και μάλιστα όσο πιο γρήγορα γίνεται ; Δε διαφωνώ πως οι συνθήκες είναι ευνοϊκότερες απ’ό,τι δέκα χρόνια πριν πχ , απλώς όταν θέλεις να επωφεληθείς των καταστάσεων οδηγείς εσύ τα πράγματα σταθερά και μεθοδικά προς μια κατεύθυνση και δε σε σέρνουν προς αυτά , όπως ξεκάθαρα γίνεται στη συγκεκριμένη περίπτωση . Αν σύρεσαι προς κάτι , αυτομάτως και οι καλύτερες των συνθηκών χάνουν το ειδικό τους βάρος .
Μήπως λοιπόν βρισκόμαστε αντί για διαπραγμάτευση για ένα συγκεκριμένο θέμα , μπροστά σε μια αλυσίδα ανταλλαγών και υποχωρήσεων ώστε να ικανοποιηθούν όσο γίνεται τα θέλω μιας σειράς κρατών της ευρύτερης περιοχής εν όψει μελλοντικών γεγονότων ; Για παράδειγμα , αν πειστεί η Ελλάδα πως θα ικανοποιηθεί οικονομικά , υποχωρώντας στο θέμα της ονομασίας ικανοποιεί και τα Σκόπια και τις γειτονικές Βουλγαρία-Αλβανία . Ιδίως η δεύτερη τότε μπορεί να περιορίσει τις πριμοδοτούμενες αλυτρωτικές της βλέψεις έναντι Ελλάδος και Σερβίας , πχ στο Κόσσοβο , αφαιρώντας ιδίως απ’τη δεύτερη ένα σημαντικό πονοκέφαλο και φέρνοντάς τη πιο κοντά στις Δυτικές γραμμές . Είναι ένα θεωρώ πιθανό σενάριο .
Το οποίο όπως και να το κάνουμε είναι πιθανότερο απ’το παραμύθι πως οι ΗΠΑ θέλουν διακαώς την ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ . Με τον ανύπαρκτο στρατό και την κατεστραμμένη οικονομία . Και τον πάντα υπαρκτό κίνδυνο διάσπασης .
Αυτό το τόσο προβληματικό κρατίδιο λοιπόν είναι καλό να δούμε τι μπορεί να φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων . Γιατί προφανώς κάτι μετονομασίες αεροδρομίων είναι καθρεφτάκια για ιθαγενείς . Ποιός μας εγγυάται πως άπαξ και κάνουμε πίσω και ανοίξουν οι πόρτες ΕΕ και ΝΑΤΟ και αρχίσει μια σταθερή ροή κεφαλαίων δε θα έχουμε τα ίδια και χειρότερα ; Όταν απρόσκοπτα θα υπάρχει χρηματοδότηση από Τουρκία , Κατάρ και λοιπούς δημοκράτες , πόσο πιθανό θεωρούμε να μη ξαναεμφανιστεί ένας Γκρουεφσκι ή ένας Ράμμα ; Και τι θα μπορούμε ν’αντιτάξουμε τότε ;
Και , θυμηθείτε , μιλάμε για ένα κρατίδιο που πριν λίγους μήνες έκλεισε τα προς Ελλάδα σύνορά του , φυσικά με τις πλάτες ευρωπαίων φίλων του , αποκλείοντας χιλιάδες άμοιρες ψυχές στο έδαφός μας , χρησιμοποιώντας μάλιστα ωμή βία στα όρια διπλωματικού επεισοδίου . Για τόση φιλία και αλληλεγγύη μιλάμε !
Για να κλείσουμε το συγκεκριμένο κύκλο σκέψης με την παρατήρηση πως η περιβόητη ασφάλεια εντός της Συμμαχίας δεν είναι δα και η Pax Romana . Το διαπιστώσαμε και το 74 στην Κύπρο , είδαμε και τη φιλοσυμμαχική στάση της Αλβανίας απ’όταν έγινε μέλος , βλέπουμε τα τελευταία χρόνια και τη στάση του Ερντογάν . Το συμπέρασμα προκύπτει αβίαστα . Σε σέβονται μόνο όταν σέβεσαι τον εαυτό σου . Και είναι κρίμα η ισχυρότερη και παράλληλα φιλειρηνικότερη χώρα των Βαλκανίων να μπαίνει σε διαδικασίες υπεράσπισης του αυτονόητου . Θα επανέλθουμε .

ΥΓ1) Η αλήθεια είναι πως φοβόμουν αρκετά όταν ο πανέξυπνος και φιλόδοξος πρέσβης ήρθε στη χώρα μας . Τα κατορθώματά του στην Ουκρανία με τη φίλη του τη Βίκυ άλλωστε μιλούσαν απο μόνα τους . Επίσης είναι αλήθεια πως η μέχρι τώρα πορεία του στα μέρη μας είναι εντυπωσιακή . Πραγματικά όμως δε μπορώ ν’αντιληφθώ σε ποιό βάθος έχει φτάσει η σκέψη του (και μαζί των προϊσταμένων του) και πού αποσκοπούν οι κινήσεις του στο τρέχον ζήτημα . Θα φανεί … Απλά δυο κουβέντες . Για να δούμε , θα καταφέρει να δέσει και δεύτερο Ρώσο πρέσβη κόμπο ; Αν ναι , τότε ο άνθρωπος είναι έτοιμος για μεγάλη καριέρα . Μια συμβουλή όμως , με λίγο διάβασμα της ιστορίας της περιοχής φαίνεται καθαρά πως όποιος πόνταρε στους κατσαπλιάδες και τους πουθενάδες αργά ή γρήγορα το έφαγε το κεφάλι του . Ο νοών νοείτο …

ΥΓ2) Ας δεχτούμε πως βρίσκεται κοινή γραμμή σ’ένα όνομα του στυλ “Νέα Μακεδονία”. Και ας πούμε πως σε λίγο καιρό το γειτονικό μόρφωμα διασπάται σε δυο μέρη , με το ένα να προσαρτάται στην Αλβανία και το άλλο στη Βουλγαρία . Αυτομάτως η δεύτερη , ιδίως αν υπάρχει και έξωθεν στήριξη , δε θα θυμηθεί παλιές αξιώσεις ; Γιατί θα σου πει , δυο απ’τα τρία κομμάτια είναι δικά μου . Η Νέα Μακ. και η Μακεδονία του Πιρίν . Τι είναι σωστότερο , το ένα να πλησιάσει τα δύο ή το αντίθετο ;

ΥΓ3) Επειδή σενάρια σαν το παραπάνω δε θα σταματήσουν να υπάρχουν , θα σας πω το εξής . Λύση στο θέμα της Μακεδονίας δεν πρόκειται να υπάρξει ποτέ . Οποιαδήποτε παραχώρηση να κάνει ο οποιοσδήποτε από Ρουμανία και κάτω . Για τον απλούστατο λόγο πως το νότιο μέρος της χερσονήσου του Αίμου αποτελεί buffer περιοχή για τη Μέση Ανατολή . Γι αυτό και όλοι οι Βαλκανικοί εθνικισμοί δεν υπήρχαν όλα τα χρόνια συμβίωσης τόσων εθνοτήτων , προέκυψαν από συγκεκριμένη χρονική περίοδο και μετά . Γι αυτό και θα συνεχίσει η αλληλοφαγωμάρα , με διάφορες αφορμές , μέχρι τη στιγμή που θα συμφιλιωθούν τα τρία τέκνα του Αβραάμ . Επειδή αυτό δε φαίνεται όμως στον ορίζοντα , μη τρέφετε αυταπάτες . Omnium contra omnes .

ΥΓ4) Ως γνωστόν , απ’τις συγκεντρώσεις δυο κατηγορίες τρώνε ψωμί . Όσοι πουλάνε σημαίες (πλαστικές και μη) και οι πορτοφολάδες . Και οι δυο είναι πάντα στα πόστα τους . Απλά οι μεν αλλάζουν το εμπόρευμα και αντί για μπλε να πασάρουν κόκκινο , πράσινο , πολύχρωμο . Μη τσιμπάτε στους απατεώνες . Πηγαίνετε να φωνάξετε για ό,τι θεωρείτε δίκαιο αλλά με τα χέρια στις τσέπες . Και αντί για σημαίες , αγοράστε κανα βιβλίο το επόμενο πρωί .

ΥΓ5) Οι λέαινες του Αφρίν συνεχίζουν να βρυχώνται . Προδομένες απ’όλους . Μια και μόνο λέξη μπορεί να περιγράψει τη στάση της Τουρκίας έναντι των ΗΠΑ και ας μας συγχωρέσει όποιος αισθάνεται άβολα . Bitchslapping .