Just say “No” or…

Ενδιαφέρουσες καταστάσεις ζήσαμε τις προηγούμενες μέρες , κυρίως στο εσωτερικό της αγαπημένης μας Μπανανίας . Και χρησιμοποιώ το συγκεκριμένο όρο μιας και μπορεί να μη διαθέτουμε United Fruit Company και θεατράλε πραξικοπήματα αλλά αναπληρώνουμε επάξια στο πεδίο των ναρκωτικών . Και πρόκειται πράγματι για πεδίο δόξης λαμπρό μιας και οι άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενοι έχουν σχέση με την πολιτική . Χαράς ευαγγέλια δηλαδή για εμάς τους λάτρεις της Λατινοαμερικάνικης πολιτικής Ιστορίας ! Εδώ που τα λέμε όμως , μπορεί να πρόκειται για κάποιας μορφής παγκοσμιοποίηση , έτσι δεν είναι ; Μπορεί να μη γίναμε Βενεζουέλα που λέει και ο Άδωνις αλλά κάτι σε κράμα Κολομβίας Εκουαδόρ και Βολιβίας νομίζω πως το πλησιάζουμε . Απ’την σχετική συζήτηση στη Βουλή δε γίναμε σοφότεροι , απ’την επίκαιρη αρθρογραφία των ημερών όμως ανθολογήσαμε ενδιαφέροντα πραγματάκια .
Καταρχάς είναι ηλίου φαεινότερο ποιοί είναι οι βασικοί εμπλεκόμενοι στην υπόθεση . Ο κόσμος δεν είναι χαζός . Όλοι γνωρίζουν , ακόμα και αυτοί που για προσωπικούς λόγους κάνουν τους ανήξερους . Και όσο ατράνταχτη είναι αυτή η πεποίθηση άλλο τόσο είναι και η βεβαιότητα πως η Ελληνική Δικαιοσύνη θα κάνει το χρέος της και θα βγάλει τους κύριους ενόχους λάδι . Ή μάλλον , θα φροντιστεί να μη φτάσουν ποτέ ενώπιόν της . Όποιος θέλει να διαρρηγνύει ιμάτια υπέρ της αντίθετης άποψης είναι φυσικά δεκτό αλλά δεν πρόκειται να μας αλλάξει άποψη . Το έργο το ‘χουμε ξαναδεί πολλάκις .
Προκύπτει βέβαια ένα τεράστιο θέμα το οποίο έχει επιμελώς αποσιωπηθεί στις μέχρι τώρα συζητήσεις . Ωραία , πιάστηκε ένα πρεζοκάραβο , κατασχέσαμε και τα ναρκωτικά . Υποθέτω δεν πιστεύει κανείς πως αυτό ήταν το μόνο του δρομολόγιο , ούτε πως πρόκειται για ένα μεμονωμένο πλοίο . Αυτό βέβαια είναι άλλη κουβέντα . Στην παρούσα κουβέντα όμως μπαίνει το ερώτημα της προέλευσης του φορτίου . Απο πού είναι τα ναρκωτικά ρε παιδιά ; Είναι απ’την Κολομβία ; Απ’το Μπαγκλαντές ; Απ’την Νιγηρία ; Απο πού ; Σύμφωνα με διάφορα δημοσιεύματα , τα ναρκωτικά προέρχονται απ’το Ιράν αγαπητοί μου . Και σύμφωνα πάλι με αυτά τα δημοσιεύματα τα λεφτά πάνε για τη χρηματοδότηση διαφόρων οργανώσεων που μάχονται στη Συρία και αλλού ( πχ Υεμένη ). Οργανώσεις που ο Δυτικός Κόσμος προσδιορίζει ως τρομοκρατικές . Όλο αυτό το δυσώδες πλέγμα βρίσκεται στα χέρια των αμερικανικών υπηρεσιών . Που , ας μη ξεχνάμε , αυτές ειδοποίησαν τις ελληνικές αρχές για το πλοίο . Πώς θα χειριστούν το θέμα ; Και εδώ ακριβώς έγκειται η δυσκολία της υπόθεσης , μιας και ενώ είναι γνωστό απ’τη δεκαετία του 80 πως οι ατλαντικές υπηρεσίες χρησιμοποιούν το εμπόριο ναρκωτικών ως μαύρη χρηματοδότηση για διάφορες “επιχειρήσεις” τους ( στις Μπανανίες που λέγαμε παραπάνω ), δεν ξέρω αν θέλουν ή μπορούν να διαχειριστούν την κάλυψη παρόμοιων επιχειρήσεων απο πλευράς Ιράν , σε περίπτωση που γίνουν γνωστές μέσω του αμερικάνικου Τύπου . Βλέπετε , το (κάθε) βαπόρι απ’την Περσία μπορεί να φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τους χειρισμούς του Προέδρου στη Μ. Ανατολή . Το αν εμπλέκεται και ελληνικό πολιτικό προσωπικό στην υπόθεση δε νομίζω πως τους ενδιαφέρει και πολύ . Μπορούν εύκολα να τους πετάξουν στον κάλαθο των αχρήστων και να τους αντικαταστήσουν με έτερους πρόθυμους . Πόσω μάλλον αν πρόκειται περί γερμανόστροφων …
Υπ’ αυτό το πρίσμα είχαν εξαιρετικό ενδιαφέρον οι ονομαστικές καταγγελίες Καμμένου περί συναντήσεων εφοπλιστών με πρόσωπα της πολιτικής μας ζωής , στενής και ευρύτερης . Σε παράλληλο επίπεδο επίσης δίνουν τροφή για σκέψη οι απομαγνητοφωνημένοι διάλογοι (νυν) κατάδικων με πολιτικούς . Και επαναλαμβάνω , μπορεί ο μέσος ψηφοφόρος μπροστά στο όνειρο του διορισμού να μη λαμβάνει τίποτα απ’τα παραπάνω υπόψιν όταν βρίσκεται μπροστά στην κάλπη , αυτό όμως δε σημαίνει πως δεν καταλαβαίνει .
Βέβαια , ωραία όλα τα παραπάνω αλλά η στήλη μας , ως γνήσιο παιδί της ίντριγκας και του τζερτζελέ , δε θα μπορούσε να αφήσει ασχολίαστα κάποια μικρά εκ πρώτης όψεως αλλά καθόλου αμελητέα γεγονότα , όπως για παράδειγμα την προσπάθεια του κυρίου Σαββίδη να μπλοκάρει την εξαγορά μέρους του MEGA απ’τον κύριο Μαρινάκη με ανοιχτή προς κρίση αιτιολόγηση , τη σαφέστατη αποστασιοποίηση της Καραμανλικής πτέρυγας της ΝΔ απ’τα τεκταινόμενα και τη σε γενικές γραμμές αμήχανη προσπάθεια του συγκροτήματος Αλαφούζου και των φιλοΜαρινακικών (sic) μέσων να στρέψουν τη συζήτηση προς τις προφανείς κατά τ’ άλλα ευθύνες Καμμένου για τις συνομιλίες του με ποινικούς . Καθώς και ο ξαφνικός έρωτας των μέσων του κυρίου Βαξεβάνη με τη συγκεκριμένη υπόθεση , μιας και τόσα χρόνια τώρα μας αποκάλυψε πλήθος σκανδάλων αλλά για την για πολύ κόσμο σοβαρότερη υπόθεση στα μεταπολιτευτικά χρονικά περιμέναμε να ενημερωθούμε απ’το SDNA . Και τη Δούρου να έβαζε να κάνει έρευνα , μέσα σε δυο χρόνια κάτι θ’ ανακάλυπτε !
Και για να το μαζεύουμε το θέμα . Κανείς δεν αρνείται και δε μπορεί να αρνηθεί τις ευθύνες Καμμένου σχετικά με την υπόθεση . Πιστεύω δε χρειάζεται να επεκταθώ μιας και μιλάω σε νοήμονες και δημοκράτες ανθρώπους . Αλλά ας λύσουμε πρώτα όλα τα τρομακτικά της υπόθεσης και όταν τελειώσουμε ασχολούμαστε και με τα επουσιώδη . Και σε όσους κόπτονται περί των ποινικών κονώπων να υπενθυμίσω πως σε προηγούμενες βουλευτικές συνθέσεις είχαμε καμήλους τοκογλύφων , κακουργηματικά απίστων , ενόχων για ανθρωποκτονία και λοιπών φρούτων και όλα έμπαιναν κάτω απ’το χαλί . Silance λοιπόν , που θα ‘λεγε και η αγαπημένη Πάστα Φλώρα .
Και κάτι τελευταίο . Βρίσκω εξαιρετικά παρήγορο πως όσο χαμηλά κι αν έχουμε πέσει ως κοινωνία , κάποια πράγματα έχουν ακόμα ένα ξεχωριστό βάθρο στην καρδιά μας . Όπως πχ ο σεβασμός στα σαρανταήμερα του τεθνεώτος . Άπαξ και περάσουν βέβαια είναι πολύ πιθανό ο σεβασμός και ο φόβος ενδεχομένως , να σταματήσουν να καλύπτουν λάθη και ατασθαλίες του παρελθόντος . Και τότε έρχεται η στιγμή που οι απόγονοι οφείλουν να αποδείξουν οτι φτάνουν πέρα απ’τη βαριά σκιά του . Φιλίες , συμμαχίες και προσδοκίες τίθενται σε καθεστώς αναθεώρησης . Και αν κριθούν ελλιποβαρείς , μπορεί και να έχουμε καταιγιστικές εξελίξεις . Όποιος ξέρει να ακούει , ας κρατήσει αυτές τις δυο αράδες . Σας φιλώ .