«Έξι γυναίκες τραγουδούν Ηπειρώτικα», στο θέατρο ΕΗΜ

Το Διεθνές Κέντρο Ηπειρώτικης Μουσικής θέλοντας να προβάλλει και να αναδείξει τη γυναικεία συμβολή στο ηπειρώτικο παραδοσιακό τραγούδι οργανώνει συναυλία με τίτλο «Έξι γυναίκες τραγουδούν Ηπειρώτικα» που θα πραγματοποιηθεί στις 13 Ιουνίου 2024 στο θέατρο ΕΗΜ/Φρόντζου στα Γιάννενα.

 

Θα τραγουδήσουν οι:

  • Διαλεχτή
  • Φαίδρα Διαμάντη
  • Κωνσταντίνα Καράμπα
  • Ηλέκτρα Ξέρρα
  • Κωνσταντίνα Τούνη και
  • Λευκοθέα Φιλιππίδη.

Θα ερμηνεύσουν παραδοσιακά τραγούδια από πολλές περιοχές της Ηπείρου – Γιάννενα, Ζαγόρι, Πωγώνι, Άρτα, Πρέβεζα, Σαρακατσάνους, Κόνιτσα, Τζουμέρκα και Θεσπρωτία – αλλά και πανηπειρωτικά.

 

Θα συνοδεύονται από εκλεκτούς οργανοπαίκτες όπως τον Νίκο Φιλιππίδη, τον Βασίλη Παπαγεωργίου, τον Τρύφωνα Αναστασίου και τον Δημήτρη Λαμπάκη, ενώ θα πλαισιωθούν χορευτικά από το Λύκειο των Ελληνίδων Ιωαννίνων.

 

Επισυνάπτουμε την αφίσα της συναυλίας καθώς και τον σύνδεσμο προ-πώλησης εισιτηρίων στη διεύθυνση:

 

https://www.more.com/music/eksi-gynaikes-tragoudoun-ipeirotika/

 

 

Οι γυναίκες τραγουδούσαν ανέκαθεν ηπειρώτικα τραγούδια, όμως όχι δημόσια. Οι μάνες κι οι γιαγιάδες τραγουδούσαν στα μωρά τους νανουρίσματα κι άλλα τραγούδια, στο σπίτι πολυφωνικά, στη βρύση, στα αρραβωνιάσματα και τον γάμο, καθώς και μοιρολόγια.

 

Στις μουσικές κομπανίες και τις ζυγιές στην Ήπειρο τραγουδούσαν οι ίδιοι οι οργανοπαίκτες και αργότερα τραγουδιστές άντρες.

 

Τον τελευταίο αιώνα – με πολύ προσπάθεια – άρχισαν γυναίκες να τραγουδούν ηπειρώτικα σε ηχογραφήσεις και ν’ ανεβαίνουν στα πατάρια/πάλκα κυρίως στα αστικά κέντρα. Μέλη μουσικών οικογενειών ή προικισμένες με υπέροχες φωνές και ερμηνευτικές ικανότητες μπήκαν στο προσκήνιο της μουσικής παράδοσης.

 

Τις τελευταίες δεκαετίες οι γυναικείες παρουσίες πλήθυναν και τώρα δεκάδες γυναίκες, Ηπειρώτισσες ή μη, ερμηνεύουν τα παραδοσιακά τραγούδια με σεβασμό.

 

 

Το  ΔιΚΗΜ πραγματοποίησε με επιτυχία τον Οκτώβριο του 2023 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την συναυλία «Αλησμονώ και Χαίρομαι» με τη συμμετοχή 50 μουσικών από την Ήπειρο και 85 χορευτών. Τον Αύγουστο του 2022 έκανε την πρώτη συναυλία παραδοσιακής ηπειρώτικης μουσικής  στο Μονοδένδρι Ζαγορίου. Και οι δύο δράσεις είχαν μεγάλη αποδοχή από το κοινό και δέχτηκαν πολύ θετικά σχόλια για το επίπεδο της παραγωγής τους.