Ανακοίνωση Δικτύου Νεολαίας ΠΡΑΤΤΩ για την 28η Οκτωβρίου 1940

Πέρασαν 77 χρόνια από την 28η Οκτωβρίου 1940 όταν και γράφτηκε μία από τις πιο ένδοξες σελίδες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Τότε που ο ελληνικός λαός φώναξε ένα δυνατό ΟΧΙ στην εξωτερική φασιστική απειλή και συνασπίστηκε στο μέτωπο του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ συντελώντας στη δημιουργία του μεγάλου έπους της Εθνικής Αντίστασης.

Έπος που στηρίχτηκε σε εθνικοαπελευθερωτικά προτάγματα ενάντια στην ξένη επικυριαρχία, με τελικό σκοπό την αληθινή κοινωνική ελευθερία και Δημοκρατία. Αποτελεί φωτεινό φάρο αντίστασης και καταδεικνύει πως ο λαός διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην πορεία της ιστορικής εξέλιξης. Παρότι είχε να αντιμετωπίσει την εσωτερική καταδυνάστευση από την δικτατορία του Μεταξά, μέσω της Εθνικής Αντίστασης και στην πρώτη γραμμή του αγώνα, στα ελληνοαλβανικά σύνορα, αντιμετώπισε νικηφόρα την ιταλική φασιστική επίθεση. Μετέπειτα στο εγχώριο μέτωπο, υπό την πρωτοπορία του ΕΑΜ ο αγώνας της απελευθέρωσης συνεχίστηκε παρά τη γερμανική κατοχή, συγκροτώντας ένα από τα πιο αποτελεσματικά αντιστασιακά κινήματα της Ευρώπης.

Σήμερα με την επικράτηση του νεοφιλελεύθερου μοντέλου διεθνώς αλλά και με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που είχαν εφαρμοστεί στην πατρίδα μας, την κατέστησαν αποικία νέας μορφής, καταλύοντας την εθνική της ανεξαρτησία. Η εφαρμογή αυτών των πρακτικών είχε ως αποτέλεσμα την διάλυση των εργασιακών συνθηκών, τους μισθούς πείνας, την κοινωνική αβεβαιότητα και την μαζική φυγή των νέων στο εξωτερικό. Όλα αυτά, έχουν παίξει καταλυτικό ρόλο στην ανάδειξη νεοφασιστικών δυνάμεων τόσο στην χώρα μας, με την ραγδαία άνοδο του νεοναζιστικού μoρφώματος της Χρυσής Αυγής, που αποτελεί την κληρονόμο των προδοτών Γερμανοτσολιάδων και ταγματασφαλιτών, όσο και στην Ευρώπη γενικά.

Ως Δίκτυο Νεολαίας ΠΡΑΤΤΩ έχουμε χρέος να μην λησμονούμε τους αγώνες της Εθνικής αντίστασης. Έχουμε υποχρέωση να συστρατευθούμε σε ένα πολιτικο-ιδεολογικό μέτωπο ενάντια σε κάθε μορφή ρατσισμού, εθνικισμού, ξενοφοβίας, νεοναζισμού και φασισμού. Κυρίως, ενάντια στον νεοφιλευθερισμό, παλεύοντας για την δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη, επαναφέροντας την αξιοπρέπεια των λαών.