Ιωάννινα: Προγραμματισμός κώδικα για παιδιά

CodeAthon: Βελτιώστε το παιχνίδι & παίξτε σε Scratch!
Πρωτοβουλία προγραμματισμού κώδικα για μαθητές 8-16 ετών, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Προγραμματισμού Europe Code Week 2019

Τι είναι το CodeAthon
Το CodeAthon είναι μια δωρεάν εκπαιδευτική και ψυχαγωγική δράση μη διαγωνιστικού χαρακτήρα και απευθύνεται σε ομάδες 2-3 παιδιών ηλικίας 8-16 ετών, με τη συνοδεία και καθοδήγηση ενός ενήλικα (εκπαιδευτικού, γονέα κ.ο.κ.). Σκοπός του CodeAthon είναι να παροτρύνει τους μαθητές να αποκτήσουν μία δημιουργική στάση απέναντι στον προγραμματισμό, αναπτύσσοντας παράλληλα τις προγραμματιστικές τους δεξιότητες και μαθαίνοντας να εργάζονται ομαδικά. Οι ομάδες που συμμετέχουν στο CodeAthon καλούνται:
• Να μελετήσουν ένα προγραμματιστικό πρόβλημα σε Scratch (προγραμματιστικό περιβάλλον σε ανάπτυξη του Πανεπιστημίου MIT)
• Να αναζητήσουν τρόπους και λύσεις για να βελτιώσουν το συγκεκριμένο πρόβλημα και
• Να παρουσιάσουν τις λύσεις τους (εφόσον το επιθυμούν)
• Τα έργα -όσων ομάδων το επιθυμούν- θα δημοσιοποιηθούν στον ιστότοπο του STEM Education.
Η διεξαγωγή
Την ημέρα διεξαγωγής του CodeAthon, οι ομάδες θα φέρουν μαζί τους φορητούς υπολογιστές τους, στους οποίους θα δουλέψουν. Οι μαθητές θα έχουν στη διάθεσή τους τρεις ώρες για να τροποποιήσουν/εμπλουτίσουν το πρόγραμμα, που προσομοιώνει εικονικά τη συμπεριφορά ενός ρομπότ που συλλέγει αντικείμενα και τα εναποθέτει σε κατάλληλα σημεία. Για να το κάνουν αυτό, οι ομάδες μπορούν είτε να εφαρμόσουν τις ιδέες που σκέφτηκαν κατά τον μήνα της προετοιμασίας, είτε να αυτοσχεδιάσουν επί τόπου, με την καθοδήγηση των συνεργατών του STEM Education που θα τους δίνουν συγκεκριμένα προβλήματα προς επίλυση.
Το αρχικό πρόγραμμα βρίσκεται εδώ: https://scratch.mit.edu/projects/23148396/
Ημερομηνία & χώρος υλοποίησης στα Ιωάννινα:
• Κυριακή 20/10/2019 και ώρα 11:00 με 14:00 στον χώρο του STEM Education Ιωαννίνων (Μαρίκας Κοτοπούλη 62, 45445, Ιωάννινα)
Είσοδος & κρατήσεις θέσεων: Η είσοδος είναι δωρεάν με απαραίτητη την κράτηση θέσεων στον επίσημο ιστότοπο stem.edu.gr