Μ. Ελισάφ: Η διαχείριση των απορριμμάτων απαιτεί συνεργασίες

Η παράταξη «Γιάννενα- Νέα Εποχή» παρακολουθεί με εύλογη ανησυχία την αντιπαράθεση που ξέσπασε ανάμεσα στο Δήμο Ιωαννιτών και τον ΦΟΔΣΑ λίγο πριν ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία του εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων.
Η αντιπαράθεση αυτή αναδεικνύει την απουσία συντονισμού και συνεργασίας ώστε η νέα αρχή να γίνει με τις καλύτερες προϋποθέσεις.
Αποδεικνύει ότι τα σκουπίδια μετατρέπονται σε μέρος της προεκλογικής αντιπαράθεσης και των σκοπιμοτήτων εν όψει των εκλογών του Μαΐου.
Η μονάδα ΑΣΑ είναι έτοιμη να λειτουργήσει, όμως διαπιστώνεται καθυστέρηση στην κατασκευή και την λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης, μεγάλη καθυστέρηση στην ανάπτυξη πλήρους και οργανωμένου συστήματος ανακύκλωσης και απουσία στοιχειώδους επικοινωνίας μεταξύ ΦΟΔΣΑ και Δήμου.
Εκτίμηση της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή» είναι πως η διαχείριση των απορριμμάτων, ως αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, απαιτεί συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων, συνέργειες, ενημέρωση και συμμετοχή των πολιτών και λήψη αποφάσεων που θα οδηγούν στο μέλλον.
Κάτι που στην περίπτωση των Ιωαννίνων δεν συμβαίνει και αυτό αποδεικνύεται από τα εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά ανακύκλωσης.
Σε μία ώριμη κοινωνία η οποία θεωρεί ότι τα απορρίμματα αποτελούν το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πρόβλημα, η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει μέσα από συντονισμένες δράσεις και χωρίς άγονες αντιπαραθέσεις να βρίσκεται στην πρωτοπορία. Έτσι θα γίνει πραγματικότητα η νέα εποχή στην διαχείριση των απορριμμάτων.
Η παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή» θεωρεί ότι η διαχείριση των απορριμμάτων με τις δυνατότητες που δίνει η τεχνολογία για τις σύγχρονες κοινωνίες δεν αποτελεί πρόβλημα αλλά πηγή πλούτου.