Οικογενειακός γιατρός: Υποχρεωτική εγγραφή – Πλήρης άγνοια των πολιτών

Εικόνα επιδείνωσης της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας, αποτυπώνεται στα ευρήματα αποκαλυπτικής πανελλαδικής έρευνας που διενήργησε η εταιρία Alco, σε γιατρούς και πολίτες, για λογαριασμό του ΙΣΑ. Το 86% των πολιτών δεν έχει εγγραφεί ακόμα σε οικογενειακό γιατρό και μόλις το 16% σκοπεύει να το πράξει το επόμενο διάστημα

Πιο συγκεκριμένα, 6 στους 10 ιατρούς θεωρούν ότι ο τρόπος που λειτουργεί σήμερα το ΕΣΥ εγκυμονεί κινδύνους για τους ασθενείς ενώ 1 στους 2 Έλληνες δεν μπορεί να καλύψει τις δαπάνες για την υγεία του

Παράλληλα σύμφωνα με την έρευνα μόνο το 16% των πολιτών έχει πρόθεση να εγγραφεί στον οικογενειακό γιατρό ενώ 7 στους 10 γιατρούς , αρνούνται να συνεργαστούν με το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Αποκαλυπτικό είναι και το στοιχείο ότι στους 10 γιατρούς ,δυσκολεύονται να συντηρήσουν το ιατρείο τους

Η έρευνα που αποτυπώνει με σαφήνεια την εικόνα και τις αντιλήψεις της ελληνικής κοινωνίας και του ιατρικού κλάδου,σε σχέση με σημαντικά ζητήματα που αφορούν τη Δημόσια υγεία, παρουσιάστηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας Alco Κώστα Παναγόπουλο, στο πλαίσιο Συνέντευξης Τύπου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία του ΙΣΑ ,παρουσία του προέδρου Γ. Πατούλη, του ταμία Φ. Πατσουράκου και του γενικού γραμματέα Α. Βασιλείου.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας, επιδεινώθηκαν σημαντικά, τα τελευταία χρόνια . Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας στους δύο Έλληνες ,δεν μπορεί να καλύψει τις δαπάνες για την υγεία του.

Επίσης έξι στους δέκα γιατρούς ,θεωρεί ότι ο τρόπος που λειτουργεί σήμερα το ΕΣΥ, θέτει σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών ενώ το 60%, εκτιμά αρνητικά την πολιτική στο χώρο της υγείας, τα τελευταία χρόνια.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ιατρών εκτιμά ότι οι συνθήκες εργασίας έχουν επιδεινωθεί, ενώ οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στους πολίτες έχουν χειροτερέψει σημαντικά απέχοντας κατά πολύ από εκείνες της Ευρώπης ,με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι ασθενείς. Ως συνέπεια αυτής της κατάστασης, τέσσερις στους δέκα ιδιώτες γιατρούς δυσκολεύονται να συντηρήσουν το ιατρείο τους, ενώ το 45% συνολικά έχει σκεφτεί να φύγει στο εξωτερικό.

Την πλάτη στο νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας γυρίζουν τόσο οι πολίτες όσο και οι γιατροί. Το νέο σύστημα είναι άγνωστο στα 2/3 των πολιτών ενώ μόνο το 16% έχει σκοπό να εγγραφεί στον οικογενειακό γιατρό. Επίσης επτά στους δέκα ιδιώτες γιατρούς δήλωσαν ότι δεν θα συνεργάζονταν με το νέο σύστημα.

aftodioikisi.gr