Πάβλος Χαμπίδης και «Ρέμβη στους Μελιγγούς»- Συνέντευξη στο epirusnow.gr

Με την ευκαιρία των εγκαινίων της έκθεσης του Πάβλου Χαμπίδη, που οργανώνει η Αδελφότητα Μελιγγών, στον χώρο της  Πινακοθήκης του χωριού, συναντηθήκαμε με τον κ. Χαμπίδη και μιλήσαμε για το έργο του και τη συγκεκριμένη έκθεση.

 

Ε. Κύριε Χαμπίδη, θα μπορούσατε να μας πείτε πως προέκυψε η «Ρέμβη στους Μελιγγούς», η θεματική, δηλαδή, σειρά  υδατογραφιών, με θέμα το χωριό Μελιγγοί;

 

Α. Είχα μία καθαρά τυχαία συνάντηση με τον κύριο Περικλή Παππά, στα Ιωάννινα, στο σπίτιτου φωτογράφου Κωνσταντίνου Ιγνατιάδη, ο οποίος μου μίλησε για το πρόγραμμα Φιλοξενίας

της Αδελφότητας Μελιγγών. Με εντυπωσίασε και εκτίμησα τον ζήλο μιάς ομάδας ανθρώπων,το μεράκι τους,  να προσκαλούν καλλιτέχνες – με σοβαρό και επαγγελματικό τρόπο –να περάσουν μαζί τους κάποιες μέρες, με σκοπό να αναδείξουν μέσω της  Τέχνης τους κάτι, ό,τι βίωσαν τέλος πάντων, από τον χαρακτήρα του τόπου.

Είναι κολακευτικό αυτό για έναν καλλιτέχνη και έκανα αμέσως αποδεκτή την πρόταση διότι,συν τοις άλλοις, ανταποκρίνεται πλήρως στην δική μου αντίληψη της περιπλάνησης.

Πέρασα , λοιπόν, πέντε μέρες στους Μελιγγούς , το Καλοκαίρι του 2019,  περπατώντας και σχεδιάζοντας,και έκανα  επανειλημμένα τη διαδρομή Μελιγγοί – Θέατρο της Αρχαίας Δωδώνης . Την Δευτέρα 27 Ιουλίου, στην Πινακοθήκη των Μελιγγών, θα δείξουμε το αποτέλεσμα αυτής της φιλοξενίας, παρουσιάζοντας το portfolio «Ρέμβη στους Μελιγγούς» και εκθέτοντας  δεκατέσσερεις  υδατογραφιές, από το χωριό και από το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης.

 

  1. E. Είναι όμως κάτι διαφορετικό από αυτό που έχετε κάνει μέχρι τώρα. Θέλω να πω τις βόλτες στην Κωνσταντινούπολη, τις Βρυξέλλες, το Παρίσι ή τη Βενετία και την Αθήνα.

 

Α. Δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράμματα, γιατί είχα ήδη τα λευκώματα των Παξών κι αυτού της Κοιλάδας των Ναών στο Αγκριτζέντο της Σικελίας. Σίγουρα όμως το βλέμμα μου χρειάστηκε να αναζητήσει συνθέσεις σε ένα διαφορετικό σκηνικό. Για μένα είναι μεγάλο το κέρδος αυτής της εμπειρίας.

 

Ε. Στο βιογραφικό σας διαβάζει κανείς ότι γεννηθήκατε στη Θεσασλονίκη το 1957 αλλά ξαναγεννηθήκατε το 1976 στη Lund της Σουηδίας !!!

 

Α. Ακούγεται σαν φιγούρα φαντάζομαι ,σαν επικοινωνιακό κόλπο. Θέλω βέβαια να κάνω το «κομμάτι» μου μ’αυτήν την αναφορά , αλλά το κάνω μα κάτι το οποίο  είναι απολύτως αληθινό και ειλικρινές. Αυτό βίωσα. Αυτό δείχνουν οι αριθμοί, οι λέξεις και οι πράξεις.

Η απόφαση να εγκατασταθώ σε μία άλλη χώρα ήταν δική μου, αποδείχτηκε σωστή και καρποφόρα,  και δημιούργησε τις προϋποθέσεις να ζήσω την ζωή που ονειρεύτηκα και να γίνω αυτό που ήθελα.

 

Ε.Πιστεύτε ότι η Τέχνη έχει ένα περιορισμένο «εκλεκτό» κοινό, και απευθύνεται επιλεκτικά σ’αυτό , ή κυρίως σ΄αυτό ;

 

Α. Είναι μία συνεχώς επανερχόμενη ερώτηση , φορτισμένη ιδεολογικά  και κάτω από λαϊκιζουσα οπτική γωνία. Ζούμε, ακόμα, σε μια ανοιχτή κοινωνία. Έχει κανείς εύκολη και άφθονη πρόσβαση σε ό,τι αφορά τη Λογοτεχνία, τη Μουσική και την Τέχνη.  Η Τέχνη απευθύνεται σε όλους, αλλά δυστυχώς, το δείχνει η εμπειρία της ζωής, αφορά λίγους.

 

* Η έκθεση του Πάβλου Χαμπίδη φιλοξενείται στην Πινακοθήκη Μελιγγών, από την Δευτέρα 27 Ιουλίου μέχρι την Δευτέρα 17 Αυγούστου (καθημερινά 18:30’ – 21:00’).

** Στα εγκαίνια της έκθεσης που θα γίνουν το βράδυ της Δευτέρας (27 Ιουλίου), στις 20:30’, θα παρουσιαστεί το portofolio που ετοίμασε η Αδελφότητα Μελιγγών, με τίτλο «Ρέμβη στους Μελιγγούς», το οποίο περιέχει πέντε αντίγραφα έργων του καλλιτέχνη που παρουσιάζονται στην έκθεση.