Σε θολά νερά παραμένει η αξιολόγηση, «τροφή» στα σενάρια για Grexit

Σε θολά νερά παραμένει η δεύτερη αξιολόγηση δίνοντας τροφή στα σενάρια περί Grexit τα οποία έχουν ενισχυθεί τα τελευταία 24ωρα. Και αυτό μετά την διαρροή επιστολής ? προόδου που έστειλε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στους θεσμούς λίγο πριν το Eurogroup της περασμένης Πέμπτης, με την οποία ενημερώνει για τα μέτωπα της δεύτερης αξιολόγησης που παραμένουν ακόμη ανοιχτά και τα προαπαιτούμενα που έχει ολοκληρώσει από την πλευρά της η Αθήνα.

Σύμφωνα με την απάντηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, από το πακέτο των προαπαιτούμενων το 1/3 έχει μπει σε τροχιά υλοποίησης αλλά για τα μεγάλα αγκάθια «μέτρα 3ετίας για εργασιακά και ενέργεια οι αποφάσεις θα πρέπει να δοθούν σε πολιτικό επίπεδο». Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg, η ελληνική πλευρά κατέθεσε υπόμνημα με συγκεκριμένες δεσμεύσεις στους θεσμούς την προηγούμενη οι οποίες κρίθηκαν ως μη επαρκείς.

Η πίεση που ασκείται στην Αθήνα προκειμένου να δεχθεί τα μέτρα του ΔΝΤ και να τα ψηφίσει προκαταβολικά (μαζί με το κενό των 400-500 εκατ. ευρώ του 2018) είναι ασφυκτική. Η κυβέρνηση πάντως, με αφετηρία το πλεόνασμα του 2016 που διαμορφώνεται στο 2% του ΑΕΠ έναντι στόχου 0,53% , φαίνεται να συζητά το ενδεχόμενο λήψης επιπλέον μέτρων για μετά το 2018 όχι όμως και να τα ψηφίσει απλώς να τα περιγράψει. Σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται να αποδέχεται μέτρα έως 2,5 δισ. ευρώ και όχι 4,5 δισ. ευρώ που απαιτούν οι θεσμοί, για να διασφαλίσει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και να ολοκληρώσει την διαπραγμάτευση μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου που είναι προγραμματισμένη η επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup.

Τα σενάρια που επεξεργάζονται στο οικονομικό επιτελείο περιλαμβάνουν μείωση του αφορολογήτου στις 6.000 ή 7.000 ευρώ, όχι όμως και τη μείωση της προσωπικής διαφορά στις συντάξεις.

Πάντως στο χορό μπήκε από χθες και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ που τόνισε ότι η εκταμίευση νέας οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα συνδέεται με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα. Όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο Κλ. Ρέγκλινγκ ανέφερε επίσης το ΔΝΤ δεν χρειάζεται να προσφέρει χρηματοδότηση, αλλά είναι αναγκαία η τεχνογνωσία του. Στις Βρυξέλλες τηρούν στάση αναμονή για τις εξελίξεις στο ελληνικό πρόγραμμα. Χθες, ο αρμόδιος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, μιλώντας σε επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τόνισε ότι η Κομισιόν επιθυμεί να φτάσει στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό, προσθέτοντας ωστόσο ότι η Ελλάδα αποτελεί θέμα ανησυχίας για την Επιτροπή, η οποία κάνει ό,τι μπορεί για να παραμείνει η χώρα στη ζώνη του ευρώ. Στον ίδιο τόνο, η εκπρόσωπος της Κομισιόν για οικονομικά θέματα Ανικα Μπράιτχαρντ διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος κινδυνολογίας.

Θέλει Grexit ο Σόιμπλε;
Την ίδια ώρα, η γερμανική εφημερίδα Bild ανέφερε ότι ο «κραταιός υπουργός Οικονομικών Βόλφανγκ Σόιμπλε τάσσεται υπέρ της εξόδου από το ευρώ στην περίπτωση που αποχωρήσει το ΔΝΤ. «Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι το ΔΝΤ θα κρατήσει την υπόσχεσή του. Και είναι πολύ νωρίς για να υποθέσει κανείς το τι θα γίνει σε αντίθετη περίπτωση», σχολίασε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Γιούργκ Βάισγκερμπερ.

«Η Ευρώπη έχει λάβει σαφείς δεσμεύσεις να στηρίξει την Ελλάδα με πρόσθετα μέτρα μετά το τέλος του προγράμματος, εφόσον κριθεί αναγκαίο και υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλες τις μεταρρυθμίσεις», είπε η εκπρόσωπος της Κομισιόν για οικονομικά θέματα. Η Α. Μπράιχαρντ σημείωσε ότι «εργαζόμαστε εντατικά με τις ελληνικές Αρχές και τους υπόλοιπους εταίρους, προκειμένου να επιτευχθεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης» προσθέτοντας ότι το Eurogroup της περασμένης εβδομάδας κατέγραψε τα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά και στα οποία συνεχίζονται οι συζητήσεις. «Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε πάνω σε όλα αυτά», συμπλήρωσε. Απαντώντας σε ερώτηση για την έκθεση του ΔΝΤ, η οποία χαρακτηρίζει το ελληνικό χρέος «εξαιρετικά μη βιώσιμο» και διέρρευσε στον Τύπο, η εκπρόσωπος της Κομισιόν απάντησε πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα» που έλαβε ο ESM.

Όπως ανέφερε , η Ελλάδα και η Ευρώπη έχουν συμφωνήσει σε μία «φιλόδοξη» και «αξιόπιστη» ατζέντα μεταρρυθμίσεων, καθώς και σε μία αντίστοιχη δημοσιονομική πορεία κατά τη διάρκεια του προγράμματος και αυτό «αντικατοπτρίζει τις δεσμεύσεις», για την εφαρμογή των οποίων εργάζεται η Ελλάδα. Καταλήγοντας, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει «κανένας λόγος για κινδυνολογία γύρω από την αξιολόγηση της κατάστασης της οικονομίας ή του χρέους στην Ελλάδα». Λίγο νωρίτερα, στο Βερολίνο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας εξέφρασε την πίστη της κυβέρνησής του ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. Πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς ώστε να αρχίσουν να εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια στην περίπτωση που το ΔΝΤ τελικά δεν συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα και διαμήνυσε ότι η συμμετοχή του αποτελεί προϋπόθεση για το τρέχον τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.

Μόνο το 1/3
Σύμφωνα με την απάντηση του Ευκλ.Τσακαλώτου, από το πακέτο των προαπαιτούμενων μόνο το 1/3 έχει μπει σε τροχιά υλοποίησης.

Μόνο με ΔΝΤ…
Στο χορό και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ που τόνισε ότι η εκταμίευση νέας οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα συνδέεται με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

imerisia.gr