Τέλος το “κότσι” με τη νέα μέθοδο της διαδερμικής χειρουργικής

Το κότσι, τις περισσότερες φορές, γίνεται αντιληπτό ως αισθητικό πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι και καθώς δεν παραμένει στάσιμο,πολύ γρήγορα απαιτεί ιατρική παρέμβαση.

Για το θέμα αυτό ζητήσαμε τη συνδρομή του κου Σταύρου Ριστάνη, ο οποίος είναι Ορθοπαιδικός χειρουργός,Επιμελητής του Νοσοκομείου Metropolitan και έχει την απαιτούμενη εξειδίκευση στη Χειρουργική Άκρου Ποδός και Ποδοκνηµικής.

 

Τι είναι τo κότσι (ή βλαισός μεγάλος δάκτυλος)?

Ο βλαισός μεγάλος δάκτυλος (ή κότσι) είναι μια παραμόρφωση του μεγάλου δακτύλου, η οποία δημιουργεί βλαισότητα και στροφή του δακτύλου ως προς τον άξονά του.

Τι γίνεται αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαιρα?

Στην εξέλιξη της νόσου παρατηρούμε παρέκκλιση του μεγάλου δακτύλου προς το 2ο ή και 3ο δάχτυλο (γαμψοδακτυλία ή εφίππευση), καθώς και δημιουργία κάλων με συνέπεια εντονότερο πόνο.

 

Πως αντιμετωπίζεται?

Ο μοναδικός τρόπος για να εξαφανιστεί το κότσι είναι η χειρουργική επέμβαση. Μέχρι σήμερα τα κότσια αντιμετωπίζονταν με μεγάλες και επώδυνες χειρουργικές επεμβάσεις. Η ελάχιστα επεμβατική (διαδερμική) χειρουργική –minimally invasiveαποκατάσταση της παραμόρφωσης είναι μια νέα επαναστατική μέθοδος αντιμετώπισης που εφαρμόζεται ήδη ευρέως σε ΗΠΑ, Αυστραλία, Αγγλία και άλλες χώρες του δυτικού κόσμου.

 

Πως διενεργείται η διαδερμική τεχνική?

Η επέμβαση αυτή γίνεται με τοπική αναισθησία και με τομές που δεν ξεπερνούν τα 2 χιλιοστά! Μέσω των οπών αυτών οδηγούνται πολύ μικρά εργαλεία, με τα οποία γίνεται η διορθωση της παραμόρφωσης. Προαπαιτούμενη παράμετρος για την εφαρμογή αυτής της τεχνικής είναι ότι πρέπει να γίνεται ΜΟΝΟ από εξειδικευμένους χειρουργούς ποδιού (με πιστοποίηση από κάποιο διεθνή οργανισμό) και καλά εξοικειωμένους με αυτή την χειρουργική τεχνική.

 

Ποια τα πλεονεκτήματα της μεθόδου αυτής?

α) είναι ανώδυνη μέθοδος

β) δεν αφήνει ουλές

γ) γίνεται με τοπική αναισθησία

δ) η νοσηλεία διαρκεί λίγες ώρες

ε) ο ασθενής επιστρέφει πολύ γρήγορα στις δραστηριότητές του

στ) ο ασθενής περπατά άμεσα με το χειρουργημένο πόδι χωρίς πατερίτσες

 

 

Σταύρος Ριστάνης  MD, PhD

Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Επιμελητής Νοσοκομείου Metropolitan

Λέκτορας Ορθοπαιδικής, Ιατρική Σχολή, Ευρωπαικό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Eξειδίκευθείς στη Χειρουργική Άκρου Ποδός και Ποδοκνημικής

τ. Επιμελητής Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Alfred (Μελβούρνη, Αυστραλία)

Ιατρός ΠΑΕ ΠΑΣ Γιαννινα

Κιν. 6974811343, [email protected],   www.e-foot.gr