Το sell off στα ελληνικά ομόλογα θύμισε… 2015

Εικόνα απορρύθμισης έδειξε η ελληνική αγορά ομολόγων μετά τις νέες αυξημένες πωλήσεις ελληνικών ομολόγων που δείχνουν την ανησυχία των ξένων επενδυτών σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την αξιολόγηση. Εκτός από το πρόβλημα με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, οι δηλώσεις Ξυδάκη που φαίνεται ότι ξανανοίγουν το θέμα Ευρώ/Δραχμής, τα δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο σχετικά με ενδεχόμενο Grexit και οι δηλώσεις πολιτικών σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ήταν μερικές αιτίες που οδήγησαν εκ νέου σε αυξημένες ρευστοποιήσεις ομολόγων και επανέφεραν την αγορά ομολόγων σε συνθήκες 2015.

Η πτώση στα ελληνικά ομόλογα που ξεκίνησε την προηγούμενη Παρασκευή εξαιτίας της αποτυχίας του Εurogroup ως προς την ολοκλήρωση της ελληνικής αξιολόγησης συνεχίστηκε για τρίτη ημέρα και μάλιστα με εντεινόμερους ρυθμούς. Oι πωλητές ήταν ξένοι επενδυτές , κυρίως hedge funds με έδρα το Λονδίνο ενώ σε δεύτερη φάση (το απόγευμα) ήρθαν πωλητές και από hedge funds στη Νέα Υόρκη. Οι καμπύλες επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων σε όλες τις λήξεις (βραχυπρόθεσμες-μεσοπρόθεσμες -μακροπρόθεσμες) έχουν αποσυντονιστεί και αυτό δείχνει ότι οι ξένοι επενδυτές φοβούνται ιδιαίτερα τις καθυστερήσεις στην ελληνική αξιολόγηση και τις επιπτώσεις που αυτές θα έχουν στην ελληνική πιστοληπτική ικανότητα και το ελληνικό χρέος.

Το sell off στα ελληνικά ομόλογα θύμισε... 2015

Ενδεικτικά έκθεση της HSBC αν και αναφέρει ότι θα προχωρήσει η αξιολόγηση, αμφισβητεί την δυνατότητα ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο QE της ΕΚΤ. Η απόδοση bid του 2ετούς ομολόγου αργά χθες το απόγευμα διαμορφώνονταν στo 8,975% ενώ ενδοσυνεδριακά το υψηλό της απόδοσης (bid) είχε πραγματοποιηθεί στα επίπεδα των 9,55% που θεωρούνται επίπεδα junk bonds.

Στις μεσοπρόθεσμες λήξεις , το 10ετές που πραγματοποίησε και τις περισσότερες συναλλαγές ανέβασε την απόδοση του bid στο 7,816% χθες το απόγευμα ενώ ενδοσυνεδριακά πραγματοποίησε υψηλό πάνω από το 8% (στο 8,044%). Η τιμή αγοράς (bid) του 10ετούς υποχώρησε στα 72,21 λεπτά/ ευρώ και το spread σε σχέση με τα γερμανικά bunds αυξήθηκε στις 737,27 μονάδες. Τέλος στα ομόλογα μακροπρόθεσμης λήξης (30ετή), η τιμή bid υποχώρησε εν μέσω αυξημένων συναλλαγών στα 57,77 λεπτά/ ευρώ ενώ η απόδοση στη λήξη αυξήθηκε στα 7,65% με ενδοσυνεδριακό υψηλό 8,07%.

Το γεγονός ότι η λήξη 30ετών έχει παρόμοια καμπύλη επιτοκίων με τη λήξη 10ετίας δείχνει την μεγάλη απορρύθμιση στα ελληνικά ομόλογα.

Χρηματιστήριο
Πιο ψύχραιμη ήταν η αντίδραση στο χρηματιστήριο με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί μόλις κατά 0,38% στις 611,75 μονάδες με 49,08 εκατομμύρια ευρώ συναλλαγές. Ο τραπεζικός κλάδος υποχώρησε κατά 1,87% ενώ ανοδικά κινήθηκαν επιλεκτικές μετοχές από την υψηλή κεφαλαιοποίηση όπως ο Μυτιληναίος, η Motor Oil , η Folli-Follie, η ΔΕΗ. Aπό τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 44 έκλεισαν ανοδικά και οι 47 πτωτικα

imerisia.gr