Εγνατία Οδός: Μέσα στο 2017 η λειτουργία όλων των σταθμών διοδίων

Παρά τις οποίες αντιδράσεις των τοπικών φορέων (ΟΤΑ) και κατοίκων για τη μη εγκατάσταση και λειτουργία νέων σταθμών διοδίων στην Εγνατία Οδού και παρά το ήδη αυξημένο κόστος μεταφοράς, ανθρώπων, αγαθών και προϊόντων οι υπουργοί Οικονομικών και Υποδομών – Μεταφορών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Χρήστος Σπίρτζης, αντίστοιχα, προχώρησαν στην έκδοση αποφάσεως για τη λειτουργία νέων σταθμών διοδίων μέσα στους επόμενους μήνες με απώτατο χρονικό όριο τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Πριν από δύο 24ωρα εκατοντάδες πολίτες και σύσσωμες οι τοπικές αρχές του Δήμου και της περιφερειακής ενότητας Καβάλας προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό, περίπου για 30 λεπτά, τμήματος της Εγνατίας Οδού, στο σημείο όπου πρόκειται να κατασκευαστεί ο νέος σταθμός διοδίων, ο δεύτερος κατά σειρά μέσα σε απόσταση 35 χιλιομέτρων από τον πρώτο, όπου βρίσκεται στη Μουσθένη του Δήμου Παγγαίου και λειτουργεί τον τελευταίο 1,5 έτος.

Στην παγκαβαλιώτικη αυτή συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που διοργάνωσε ο Δήμος Καβάλας με τη συμμετοχή της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όλων των δημάρχων της περιοχής, του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου, φορέων και συλλόγων, οι συμμετέχοντες έστειλαν μήνυμα αντίδρασης στην απόφαση της Εγνατίας Οδού, κάνοντας λόγο για μια «παράλογη απόφαση που θα ζημιώσει την οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής».

Τώρα, οι κ.κ. Τσακαλώτος και Σπίρτζης με την υπ΄ αριθμ. ΔΝΣγ/οικ.35897/ΦΝ 393/2017 απόφασή τους τροποποιούν παλαιότερη υπουργική του 2014 (την υπ’ αρ. 6686/2014) για «την χωροθέτηση σταθμών διοδίων και καθορισμού τελών διοδίων στην Εγνατία Οδό και στους καθέτους άξονες αυτής κα την υιοθέτηση συστήματος ηλεκτρονικών διοδίων δορυφορικής τεχνολογίας».

Η απόφαση των δύο υπουργών δημοσιεύθηκε ήδη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Πάντως, το ύψος των διοδίων θα καθοριστεί με άλλη νέα υπουργική απόφαση.

Σύμφωνα λοιπόν με την απόφαση αυτή ως απώτατος χρόνος έναρξης λειτουργίας των νέων σταθμών διοδίων και είσπραξης των διοδίων τελών ορίζεται:

α) Για τους μετωπικούς σταθμούς διοδίων Παμβώτιδας, Μέστης, Ιεροπηγής και Ευζώνων, η 31.08.2017,
β) για το μετωπικό σταθμό διοδίων Σιάτιστας, η 01.11.2017,
γ) για τους μετωπικούς σταθμούς διοδίων Θεσσαλονίκης, Ασπροβάλτας, Καβάλας και Στρυμονικού, η 10.10.2017,
δ) για το μετωπικό σταθμό διοδίων στο Αρδάνιο, η 01.11.2017 και
ε) για το σύνολο των πλευρικών σταθμών διοδίων, η 01.11.2017.

Μέχρι τη λειτουργία των νέων σταθμών διοδίων και τη χρέωση των νέων τμημάτων, παραμένουν σε λειτουργία οι υπάρχοντες σταθμοί διοδίων.

Παράλληλα, στην ίδια υπουργική απόφαση αναφέρεται αναφορικά με την εγκατάσταση μέσα στο επόμενο έτος του συστήματος δορυφορικών διοδίων: «Το Ελληνικό Δημόσιο έχει ήδη εκκινήσει τη διαδικασία σχεδιασμού, χρηματοδότησης, προμήθειας, εγκατάστασης και θέσης σε λειτουργία ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού αναλογικού συστήματος διοδίων δορυφορικής τεχνολογίας ή τεχνολογίας ασύρματης επικοινωνίας δεδομένων (π.χ. GSΜ), μέσω του οποίου θα διενεργούνται οι χρεώσεις διοδίων τελών στους αυτοκινητόδρομους περιλαμβανομένης και της Εγνατίας Οδού και των καθέτων αυτής αξόνων.

Το ως άνω σύστημα εκτιμάται ότι θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία μέχρι το τέλος του 2018.

Έως την πλήρη θέση σε λειτουργία του ανωτέρω ηλεκτρονικού αναλογικού συστήματος σε όλους τους αυτοκινητοδρόμους, η επιβολή και είσπραξη διοδίων τελών στην Εγνατία Οδό και τους κάθετους αυτής άξονες θα γίνεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παρούσα απόφαση.

Ειδικά οι σταθμοί διοδίων που αντιστοιχούν στις περιαστικές περιοχές Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Ιωαννίνων, Αλεξανδρούπολης και περιοχής Σιάτιστας, θα λειτουργήσουν σταδιακά με ειδικό σύστημα αναλογικής χρέωσης (rebate), μέθοδος με την οποία η χρέωση των οχημάτων που διαθέτουν πομποδέκτη (ηλεκτρονικοί χρήστες) θα γίνεται απολύτως αναλογικά και οι χρήστες αυτοί θα χρεώνονται μόνο για την απόσταση που διανύουν.

Το ύψος του εισπραττόμενου διοδίου τέλους στους υφιστάμενους, κατά τον χρόνο δημοσίευσης της παρούσας απόφασης, σταθμούς διοδίων διατηρείται ως καθορίσθηκε με την με αριθμ. Δ17α/178/4/ΦΝ 393/2.10.2014 κοινή υπουργική απόφαση».

Τέλος, το ύψος του εισπραττόμενου διοδίου σε κάθε νέο σταθμό διοδίων που τίθεται σε λειτουργία, θα καθορίζεται με αντίστοιχες υπουργικές αποφάσεις ως νόμος ορίζει.

Πηγή:protothema.gr