Πρώτο εκλογικό αίμα

Πριν αρχίσουμε να λέμε τα κύρια αυτού του άρθρου , ας πούμε δυο κουβέντες περί Μακεδονικού , μιας και πολλοί φίλοι επικοινωνήσατε για να γράψουμε κάτι σχετικά . Θα σας απογοητεύσω , φοβάμαι , μιας και θα σας παραπέμψω σε όσα είπαμε πέρισυ , όταν υπογράφονταν η συμφωνία των Πρεσπών . Απ’ό,τι γράφαμε τότε , εμμένουμε σε όλα μέχρι κεραίας . Για να μη σας αφήσω νηστικούς όμως , ας ξαναπούμε κάποιες σκέψεις .
Πρώτον και κυριότερον . ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΛΕΣ Ή ΚΑΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ !

Η ουσία βρίσκεται στα όσα προηγήθηκαν και , κυρίως , σ’αυτά που έπονται . Λοιπόν , αγαπητοί μου , υπήρχε κάποιος ιδιαίτερος λόγος βιασύνης σε όλο αυτό ; Αν όχι , θεωρήσαμε πως η FYROM βρίσκεται σε οριακή κατάσταση και πήγαμε να πάρουμε όσα περισσότερα μπορούσαμε.

Αν ναι , μιας και δε μπορούσαμε διαφορετικά , δώσαμε όσα λιγότερα και εκμεταλλευόμενοι την πίεση έξωθεν παραγόντων πήραμε το καλύτερο τη δεδομένη στιγμή . Έγιναν έτσι τα πράγματα ; Αν η απάντηση είναι θετική , τότε όλα καλά και προχωράμε . Αν η απάντηση είναι αρνητική , έχουμε μεγάλο πρόβλημα . Εσείς αποφασίζετε ..

Απ’την άλλη , αφότου έγινε ό,τι έγινε , το θέμα είναι πώς θα κινηθείς από δω και πέρα . Εν ολίγοις , το νεοεισελθέν (οσονούπω) μέλος του ΝΑΤΟ θα βρίσκεται κάτω απ’την οικονομική και στρατιωτική σου αιγίδα , αναγνωρίζοντας τη θέση και το ρόλο σου στην περιοχή ή θα ξεκινήσουμε τα Σλαβοτιτοϊκά , με το σπρώξιμο του ανατολικού γείτονα και την ανοχή των Αμερικάνων ;

Μη παραγνωρίζοντας όλα τα καραγκιοζιλίκια Ζάεφ αμέσως μετά την υπερψήφιση απ’το Κοινοβούλιο των Σκοπίων , πράγματα που θα οδηγούσαν άλλα κράτη σε πάγωμα , επιεικώς , των διεργασιών , ας θυμηθούμε πως η πρώτη επίσκεψη που έκανε ο φίλος μας , αφότου ξεπέρασε το σκόπελο , ήταν στην Άγκυρα . Δε μπορώ ν’αναλύσω το σκεπτικό σας επί του ζητήματος , πάντως ομολογώ πως ανησυχώ . Πολύ .
Φυσικά είναι θετικότατο πως αναγνωρίζεται ρητά η μη σχέση των γειτόνων με τους αρχαίους μεγαλουργήσαντες κατοίκους της περιοχής . Όχι οτι κάτι τέτοιο ήταν άγνωστο διεθνώς αλλά στον παραλογισμό που ζούσαμε τριάντα χρόνια τώρα με τις ελληνικές παλινωδίες είναι σοβαρή κατάκτηση . Φυσικά αυτή η εξέλιξη δεν απαγορεύει στους γείτονες ν’ αποκαλούνται “Μακεδόνες”. Ούτε ν’αποκαλούν τη γλώσσα τους “Μακεδονική”.

Απ’την στιγμή που ο όρος υπάρχει στο όνομα , δυστυχώς για πλήθος λόγων , όχι απαραίτητα νομικών , αυτό δε θα το αποφύγουμε . Όπως κι εμείς θα συνεχίσουμε να τους αποκαλούμε Σκοπιανούς , έτσι κι αυτοί , όπως και όλοι οι υπόλοιποι , θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το “Μακεδόνες”. Αυτό για όσους δεν εθελοτυφλούν .
Μιας και οι μέρες βέβαια ενδείκνυνται , είναι πολύ καλή ευκαιρία και να διαβάσουμε όλοι το κείμενο της Συμφωνίας και να δούμε κάποια πράγματα για την εξωτερική πολιτική της χώρας μας , απ’τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και μετά . Γιατί και στη Βουλή κατατέθηκαν ενδιαφέροντα στοιχεία και εκτός αυτής . Έτσι , για να δούμε τόσα χρόνια ποιός υποστήριζε τι και πότε , ποια ήταν η εθνική γραμμή και αν αυτή μεταβάλλονταν ανάλογα τις συνθήκες , ποιοί ήταν ειλικρινείς , αν υπήρξαν ορισμένοι που έβαλαν το προσωπικό τους συμφέρον πάνω απ’το εθνικό και το αντίστροφο , ποιούς δικαιώνει η Ιστορία και ποιούς θα χαρακτηρίσει μύωπες …
Δε σκοπεύω να συνεχίσω επαναλαμβάνοντας τα ίδια και τα ίδια . Προφανώς και υπάρχουν κι άλλες πτυχές , κάποιες κραυγαλέες , κάποιες ανεπαίσθητες , γι αυτό κι ο καθείς ας κάνει το ψάξιμό του , καθώς και την αυτοκριτική του γιατί τουλάχιστον όσοι ψήφισαν υπέρ ή κατά και επίσης επέλεξαν να μη γίνει δημοψήφισμα ( και ομολογώ πως δεν ήμουν υπέρ ) δε βρέθηκαν στις θέσεις τους πραξικοπηματικά . Αυτά τα ολίγα .

Πάμε τώρα και στα άλλα . Θα σας το πω χωρίς περιστροφές , στην παρούσα φάση θεωρώ τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές του Μαΐου ενδεχομένως σημαντικότερες για τον τόπο μας απ’τις Βουλευτικές , όποτε κι αν γίνουν . Και θα σας εξηγήσω τι εννοώ .

Στην περιοχή μας τα τελευταία λίγα χρόνια ανοίχτηκαν ορισμένα ζητήματα τα οποία ενδέχεται να την εκτοξεύσουν , ενδέχεται όμως να δημιουργήσουν και δυσεπίλυτα προβλήματα . Αύξηση τουρισμού , πετρέλαια , αεροδρόμια , νέοι δρόμοι , για ν’αναφέρουμε κάποια έτσι πρόχειρα . Στην ευρύτερη περιοχή μας απ’την άλλη ανοίγονται διάφορα μέτωπα , καλή ώρα αυτό που συζητούσαμε παραπάνω , τα οποία ενδεχομένως να δημιουργήσουν ανακατατάξεις κάθε είδους .

Πράγμα που σημαίνει πως στην περίπτωση που παίξεις σωστά τα χαρτιά της ανάπτυξης και της ευμάρειας μπορείς να καταστείς κόμβος στα Δυτικά Βαλκάνια , με τα αντίστοιχα πολλαπλάσια οφέλη , αν χάσεις την ευκαιρία , το πουλάκι πέταξε . Και δε μιλώ για την Ελλάδα γενικά , μιλώ για την Ήπειρο συγκεκριμένα και τα Γιάννενα ως πρωτεύουσά της .

Το να πάρεις μια σωστή απόφαση αλλά σε λάθος χρόνο πολλές φορές αποδυκνείεται χειρότερο απ’το να πάρεις απλά μια λάθος απόφαση . Timing , αγαπητοί μου , που λεν και στα χωριά μας . Με κραυγαλέο κατ εμέ παράδειγμα τις εκλογές του ’12 και του ’15 . Καταλαβαινόμαστε , νομίζω . Και μπορεί η δύναμη της Αδράνειας , έστω και υποβοηθούμενης , να βοήθησε τη Χώρα αυτά τα πέτρινα χρόνια των Μνημονίων , στη συγκεκριμένη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας όμως αποτελεί μέγιστο εμπόδιο .

Αλήθεια είναι πως στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές η πιο συνηθισμένη εικόνα είναι το ατελείωτο πανηγύρι ματαιοδοξίας , η προώθηση απ’τα κόμματα στελεχών Γ´ διαλογής και η αβάσταχτη σοβαροφανής μπουρδολογία , μιας και συζητόνται θέματα που δεν άπτονται των αρμοδιοτήτων και της δικαιοδοσίας τους από άτομα που ούτως ή άλλως θα ήταν ανίκανα να τα λύσουν . Μια τρέλα , δηλαδή . Και φυσικά , μετά την απομάκρυνση από την κάλπη ουδέν λάθος αναγνωρίζεται .
Βεβαίως , μέχρι και σήμερα όλα αυτά ήταν ελάσσωνος σημασίας μιας και ο ρόλος των τοπικών αρχών ήταν (ή κατάντησε) σχεδόν καθαρά διαχειριστικός . Άντε να κάναμε και μια δυο λαμογιές να φάμε πέντε φράγκα μεταξύ μας και σπρώχναμε το χρόνο μέχρι τις επόμενες εκλογές . Όμως , είπαμε , αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά .
Αυτή η πραγματικότητα έχει όμως δύο αναγνώσεις . Μια κακή και μια σχετικά καλή . Η πρώτη έχει να κάνει με το γεγονός πως οι περισσότεροι εκ των υποψηφίων δε μπορούν ή δεν τους συμφέρει να αναγνώσουν τα σημεία των καιρών . Η δεύτερη αφορά τους ευάριθμους , σε σχέση με το παρελθόν , συντοπίτες που καταλαβαίνουν για τι μιλάμε , απλά δεν ξέρουμε αν τους δωθεί η ευκαιρία απ’την πλατιά μάζα των ψηφοφόρων να κάνουν το βήμα μπροστά . Έτσι είναι η φύση των εκλογών , βέβαια και δε θα μπορούσε να γίνει και διαφορετικά ..
Ας αναρωτηθεί καθένας μας πάντως , αν το βήμα που λέμε μπορεί να το πραγματοποιήσει ένας Δήμαρχος που το παράδειγμά του προς τους συμπολίτες ήταν αυτό που δημοσιοποιήθηκε εντόνως τον τελευταίο καιρό , με το γνωστό πλέον περιστατικό με τα τσιγάρα .. Αυτή η αίσθηση παρεΐστικης ασυδοσίας που απέπνευσε η συμπεριφορά του , τη στιγμή που τα μαγαζιά της πόλης γονάτισαν απ’τον αντικαπνιστικό νόμο ( φορομπηχτικό στην ουσία του ) που κατά τα λοιπά εφαρμόζεται δρακόντεια .

Και σαφώς η συγνώμη είναι για τους ανθρώπους , το παράδειγμα όμως είναι για τους μπροστάρηδες . Και αν δε μπορείς να πειθαρχήσεις τον εαυτό σου σ’αυτά τα απλά , πώς ακριβώς θα επιβληθείς στους άλλους για να παράξεις έργο ; Και μιας και τ’αναφέραμε , τι έργο ακριβώς παρήχθη στο Δήμο Ιωαννιτών επί της τρέχουσας δημαρχίας ;

Μια αχτίδα φωτός πάντως αφήνει  το γεγονός πως στα πλαίσια της διεκδίκησης της επανεκλογής αφήσαμε για λίγο τις εκ του φεϊσμπουκικού μακρόθεν μεγαλοστομίες και αρχίσαμε (εντόνως) τις επαφές με τους δημότες . Αν το ίδιο πάθος διατηρηθεί και μετεκλογικά , κάτι κάνουμε .
Το μεγάλο ενδιαφέρον πάντως φαίνεται ν’απορρέει απ’τη διπλή υποψηφιότητα απ’τους χώρους της ΝΔ . Ιδίως αν στο δεύτερο γύρο περάσει ο ένας εκ των δυο υποψηφίων . Και αν θεωρήσουμε πως θα ξεπεράσουν τις δυσκολίες ολοκλήρωσης των ψηφοδελτίων τους , που όπως μαθαίνουμε δεν είναι αμελητέες , καθώς η διχόνοια γεννά διστακτικότητα . Ισχύει πως δεν υπάρχει ουδεμία περίπτωση σύμπλευσης ; Θα δείξει .
Εκεί που δεν πρέπει πάντως να υφίσταται το παραμικρό άγχος είναι τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ . Προφανώς η κομματική επιτροπή της περιοχής είναι τσακωμένη με τον πρωταθλητισμό , εξ ου και οι επιλογές σε Περιφέρεια και Δήμο .

Και αν η πρώτη κρίνεται ως συμπαθητική (και μόνο) απ’αυτά που εισπράττουμε απ’το περιβάλλον μας , για τη δεύτερη μιλάμε για τον ορισμό του “πυροβολώ τα πόδια μου”. Σε Νομό πάντως που έχουν εκλέξει τέσσερεις βουλευτές , υποθέτω πως αν τα αποτελέσματα αποδειχτούν όσο τραγικά τα φανταζόμαστε , απ’τα Κεντρικά θ’αναζητηθούν ευθύνες με ονοματεπώνυμο .

Εκτός φυσικά αν βρισκόμαστε σε φάση αποδρομής σε όλα τα επίπεδα .

Αντίθετα , σύννεφα προβληματισμού φαίνονται να μαζεύονται πάνω απ’το στρατόπεδο της υποψηφιότητας Ελισάφ . Μιας υποψηφιότητας που ενώ κέρδισε απ’την αρχή τις εντυπώσεις της κοινής γνώμης και ξεκίνησε με θετική αύρα , κάπου στην πορεία φαίνεται να κόβει ρυθμό , ίσως εξαιτίας του εμποδίου που ούτως ή άλλως θα έβρισκε στο δρόμο της . Αυτό του ανισοβαρούς , να το πούμε κομψά , του ψηφοδελτίου .

Βλέπετε , ενώ υπάρχει συσσωρευμένη ποιότητα όσον αφορά τα Γιάννενα , φαίνεται πως το επίπεδο των υποψηφίων για τα τοπικά συμβούλια στην πλειοψηφία τους δε μπορεί να συμβαδίσει ούτε με τα στάνταρ ποιότητας ούτε με τη μάχη χαρακωμάτων της ψηφοθηρίας που απαιτούνται για να δώσουν το πλεονέκτημα περιφερειακά . Κάτι που φαίνεται να γνωρίζει η παράταξη Μπέγκα , γι αυτό και οι έξυπνες κινήσεις που έγιναν ξαναέβαλαν το τραίνο στις ράγες .

Εν πάσει περιπτώσει , στους μήνες που απομένουν θα φανεί αν οι οργανωτικές δυνατότητες του Καθηγητή θα εμπνεύσουν τους συνοδοιπόρους του να τραβήξουν το κάρο απ’τις λάσπες ή αν θα επικρατήσει το τέλμα εν όψει της τελικής ευθείας .

Όσον αφορά τη μάχη της Περιφέρειας , τα πράγματα είναι ξεκάθαρα . Πρώτο φαβορί Καχριμάνης , δυνατό αουτσάιντερ Ριζόπουλος . Οι υπόλοιποι , να’χαμε να λέγαμε . Μεταξύ των δυο πάντως θα γίνει μάχη χαρακωμάτων , με χτυπήματα πάνω και κάτω απ’το τραπέζι .

Βλέπετε , αυτή τη φορά απέναντι απ’το νυν Περιφερειάρχη δε βρίσκεται αντίπαλος που δε θέλει να νικήσει , βλέπε Γεροβασίλη , αλλά ένας παίκτης που ήρθε απ’το πουθενά (;) και είναι αποφασισμένος να τα παίξει όλα για όλα μέχρι τέλους . Με επίσημη συνθηματολογία πως “καλός ο Αλέκος , πρόσφερε πολλά όμως ήρθε η ώρα να προσφέρουν οι καινούριοι” και ανεπίσημη ” κορόιδα , πέντε άνθρωποι φτιάχτηκαν κι όλοι οι άλλοι μείνατε οι τελευταίοι της Ευρώπης . Πάρτε την κατάσταση στα χέρια σας “. Και , για να λέμε την αλήθεια , σωστά ποντάρει σ’αυτή την κούραση .
Αποτελεί αναμφισβήτητο γεγονός πως ο κύριος Καχριμάνης αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση πολιτικού ανδρός , τολμώ να πω Πανελληνίως αυτή τη στιγμή . Η εργατικότητά του και το απίστευτο πολιτικό κριτήριο ( και δεν εννοώ με την ιδεολογική αλλά την πραγματιστική χροιά ) που έχει επιδείξει όλα αυτά τα χρόνια του έχουν χαρίσει εκλογικούς θριάμβους και μια αξιοζήλευτη επιρροή επί των τοπικών πραγμάτων .

Όπως όλοι οι ισχυροί όμως , εκτός από πιστούς φίλους έχει δημιουργήσει και ορκισμένους εχθρούς . Κάτι που εντείνει ο συγκεντρωτισμός του και ο έντονος χαρακτήρας του . Αυτή τη φορά όμως οι αντίθετες τάσεις έχουν κανάλι να διοχετευθούν . Ο κύριος Ριζόπουλος είναι επίσης άνθρωπος με έντονη προσωπικότητα , με ιδέες και όραμα και την τεχνογνωσία να τις υλοποιήσει . Και επίσης , σημαντικό , απ’τη δεξιά παράταξη επίσης αλλά ανεξάρτητος . Επομένως προκαλεί ρήγμα στην ιδεολογική περιχαράκωση , την οποία κανείς πλέον δε μπορεί να επικαλεστεί .
Αν σε όλα τα παραπάνω προσθέσετε και το νέο εκλογικό νόμο , καταλαβαίνετε πως για να συνεχιστεί το νυν διοικητικό μοντέλο , η αυτοδυναμία είναι εκ των ων ουκ άνευ . Σε περίπτωση περιφερειακής αρχής συνεργασίας η λογική λέει πως θα πρόκειται για ήττα Καχριμάνη .
Φυσικά δεν περιμέναμε τίποτα λιγότερο απ’το νυν Περιφερειάρχη απ’το σωστό διάβασμα της κατάστασης . Εξ ου και ο Συνδυασμός που κατεβάζει είναι απ’τους πλέον ισχυρούς των τελευταίων εκλογών . Αυτή η υπερσυγκέντρωση προσώπων όμως , κάποιοι εκ των οποίων να προτιμούσαν αντί για σύμβουλοι να κατέβουν πχ υποψήφιοι Δήμαρχοι , μήπως τελικά οδηγεί στο αντίθετο συμπέρασμα ; Αυτό δηλαδή που ψιθυρίζεται σε διάφορα πολιτικά στέκια , ότι , αυτή τη φορά ,” ο Αλέκος φοβάται “; Φυσικά και δεν πρόκειται να το παραδεχτεί ποτέ αλλά , επαναλαμβάνουμε , στόχος δεν είναι μόνο η πρωτιά , είναι και η αυτοδυναμία ..

Απ’την άλλη και το ψηφοδέλτιο Ριζόπουλου είναι αρκετά δυνατό . Όχι πλήρως ισορροπημένο , μα με δυνατότητες . Και έμφαση στους υπόλοιπους Νομούς , πράγμα πολύ έξυπνο . Άλλωστε και οι συνεχείς περιοδείες υποθέτω πως κάτι τέτοιο θέλουν να δείξουν , πως ήρθε η ώρα να σπάσει η μετσοβίτικη στασιμότητα και να βγουν μπροστά και άλλες περιοχές .
Ας σταματήσουμε κάπου εδώ όμως , δε θα τα πούμε όλα σήμερα . Στους μήνες που έχουμε μπροστά μας μέχρι την κάλπη θα σας φιλέψουμε με πολλά και διάφορα . Συνεντεύξεις , παραπολιτικά , νέες στήλες , ώστε όταν βρεθείτε πίσω απ’το παραβάν να έχετε την καλύτερη δυνατή πληροφόρηση . Άλλωστε είπαμε , αυτές οι εκλογές είναι οι πιο κρίσιμες εδώ και δεκαετίες . Αν κάνουμε το λάθος , ας μην υπάρχει το δίχτυ ασφαλείας πως δε γνωρίζαμε .

ΥΓ1).   Σας έχω και δυο κουιζάκια , έτσι για να ζεσταινόμαστε . Ένα ευκολάκι κι ένα για δυνατούς λύτες . Πρώτα το εύκολο . Ποιος παλιός Άρχων του τόπου δηλώνει για ψηφοδέλτιο νυν υποψηφίου (δε θα σας πω σε ποια κατηγορία) πως πρόκειται για “Ψηφοδέλτιο υποδίκων”; Εύκολο , ε; Λέτε πάντως να υπάρξουν και υποψήφιοι υπόδικοι ένθεν και κείθεν ;

ΥΓ2)    Για να θυμηθούμε λίγο και τον πρωθυπουργό μας , ποιος “βλαχοδήμαρχος” Δήμου που περιλαμβάνει λίμνη είναι ή τόσο κουτός ή δεν ελέγχει τους υφισταμένους του έτσι ώστε να στέλνονται mail απ’το Δημαρχείο που τον εκθέτουν ; Σε επιλήψιμο βαθμό ; Και μετά να στέλνονται άλλα ζητώντας ν’αγνοήσουμε τα πρώτα ; Δε χρειάζεται να βρείτε αυτή την απάντηση . Υποθέτω πως θα τη μάθετε , αργά ή γρήγορα .