Πύρρειος νίκη Ερντογάν και μια Τουρκία βαθιά διχασμένη

H Τουρκία εμφανίζεται ξεκάθαρα ως μια βαθιά διχασμένη χώρα καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν περίμενε μεγάλη νίκη ώστε να γίνει απόλυτος κυρίαρχος στη χώρα του. Ομως, το χαμηλό ποσοστό του «ναι» σε σχέση με αυτό που περίμενε το στρατόπεδο του Σουλτάνου, αλλά και οι καταγγελίες για προβλήματα νομιμότητας στις εκλογές, δείχνουν ότι η Τουρκία θα διχαστεί έτι περαιτέρω.

Το επιτελείο του Ερντογάν είχε βάλει ως κεντρικό του στοίχημα ένα ποσοστό κοντά στο 60%, όμως, η πύρρειος νίκη, ενδεχομένως να δρομολογήσει εξελίξεις στη γείτονα χώρα, παρ’ ότι ο Πρόεδρος μίλησε για ξεκάθαρο αποτέλεσμα, αν και σχετικά μουδιασμένος.

Στο 98% των καταμετρημένων ψήφων: «Ναι» 51,32%, «Οχι» 48,68%. Γειτονικά μέσα έδιναν τελικό αποτέλεσμα 51,08% υπέρ του «Ναι».

Πύρρειος νίκη Ερντογάν και μια Τουρκία βαθιά διχασμένη

Το “όχι” προηγείται στις τρεις μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας, την Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και τη Σμύρνη. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι πλούσιες και μορφωμένες περιοχές της χώρας, στην Πόλη, τη Σμύρνη, την Αγκυρα και τα παράλια ψήφισαν συντριπτικά υπέρ του «όχι». Αντίθετα, η Ανατολία, τα βάθη της χώρας στήριξαν τον Ερντογάν, γι’ αυτό και τα φιλοκυβερνητικά μέσα έκαναν λόγο για «επανάσταση της Ανατολίας».

Πύρρειος νίκη Ερντογάν και μια Τουρκία βαθιά διχασμένη

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης δήλωσε ότι το στρατόπεδο του “ναι” δεν κέρδισε όσες ψήφους ανέμενε στο σημερινό δημοψήφισμα για την συνταγματική αναθεώρηση. Εντούτοις, όπως ο ίδιος σημείωσε, το “ναι” προηγείται έναντι του “όχι”.

Την ίδια στιγμή στην Άγκυρα το “όχι” προηγείται με το ποσοστό του να ανέρχεται λίγο πάνω από το 50%, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN TURK.Υπερεξουσία τον Τούρκο πρόεδρο δίνει η προτεινόμενη από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνταγματική αναθεώρηση, που θα γίνει πράξη μετά τη διαφαινόμενη επικράτηση του «ναι» στο δημοψήφισμα.

Ουσιαστικά, ο πρόεδρος θα αποφασίζει για όλα, η προεδρική θητεία παρατείνεται στα πέντε έτη από τέσσερα που ισχύουν τώρα, ενώ οι εκλογές θα γίνονται αντίστοιχα, ανά τετραετία και όχι πενταετία.